ROVINJ Obljetnica osnutka Talijanskog bataljuna “Pino Budicin”

Foto: Grad Rovinj / Antifašistički vjesnik

ROVINJ – I ove je godine u povodu 76. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna “Pino Budicin”, koja se obilježava 4. travnja, rovinjski Muzej pripremio prigodnu izložbu, a kojoj je prethodilo upravo polaganja vijenaca.

Tijekom snimanja Nikola Medelin, kojemu su oba roditelja bili članovima Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“ i Tajana Ujčić, v. d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, u ime Grada Rovinja-Rovigno položili su vijenac iznad sela Gojaka, jugoistočno od Popovog sela. Vijenac je položen na mjesto na kojemu se nekada nalazila spomen-ploča na događaj koji se zbio 7-XII-1944. godine. Tada su pripadnici I. bataljuna i IV. Talijanskog bataljuna “Pino Budicin”, u sastavu Brigade “Vladimir Gortan”, vraćajući se s Korduna gdje su preuzeli opremu od Saveznika, nakon prelaska rijeke Dobre, počeli s uspinjanjem uz kanjon, te upali u ustašku zasjedu.

Samo iz “Pina Budicina” poginulo je i nestalo tridesetak mladića, a još je veće gubitke imao I. bataljun. Broj poginulih i nestalih nikada nije utvrđen, ali je sigurno značajan postotak nestalih pripadnika Bataljuna „Pino Budicin“ , Brigade „Vladimir Gortan“, pa i cijele 43. istarske divizije za vrijeme Drugog svjetskog rata, poginulo upravo na ovoj lokaciji.

Spomen-ploča nalazila se i u obližnjoj Trošmariji nad Dobrom gdje su pokopani posmrtni ostaci pronađenih istarskih partizana antifašista. Upravo zato što su, osim ovog, i druga stradanja pripadnika Bataljuna vezana uz rijeku Dobru, u njihov spomen vijenac je također položen u rijeku.

– Osnivanje talijanskog bataljuna Pino Budicin bila je prekretnica u značenju pojmova kao što su: život, suživot i povjerenje. Uspostavilo se povjerenje između ovdašnjeg talijanskog i hrvatskog naroda i ovdašnjih – kako talijanskih tako i hrvatskih komunista i aktivista koji su iskusili sve represije Mussolinijevog režima. To je povjerenje iznjedrilo convivenzu, poštivanje, uvažavanje drukčijeg i drugačijeg jer talijanski bataljun Pino Budicin činili su ljudi iz Rovinja, Bala, Vodnjana, ali i talijanski vojnici i časnici koji su prepoznali zlo fašističkog i nacističkog režima i odabrali jedinu ispravnu i pravednu stranu. Mi se time ponosimo, a želimo da i naši mladi budu ponosni na svoje korijene i na svoju antifašističku prošlost. Mi ovdje nastojimo da odrastaju sa znanjem kako su hrvatski i talijanski antifašisti i aktivisti ovog kraja, boreći se pod zvijezdom petokrakom, bili dio svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva najveća zla XX. stoljeća, zla protiv čovječnosti: fašizam i nacizam -l izjavio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

S obzirom na to da planiranu izložbu gradski Muzej nije mogao pripremiti na prvom katu, publici će istu prikazati virtualno. Danas, 4. travnja, na samu godišnjicu formiranja Bataljuna, na Facebook stranici Muzeja (Muzej Grada Rovinja Rovigno/ Museo della Città di Rovinj Rovigno), s početkom u 11 sati upriličit će virtualno otvorenje izložbe koja će se zatim moći pogledati na mrežnim stranicama rovinjskog Muzeja.