Disciplinirani stanovnici dvije najugroženije županije stavili epidemiju pod kontrolu

Foto: Boris Kačan

RIJEKA/PULA – Posljednjih dana u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji bilježimo nisku pojavnost novooboljelih od koronavirus (COVID-19) te izliječenih pacijenata 9 u Istarskoj i 5 u Primorsko-goranskoj županiji. “Opće stanje je pozitivno i daje nam za pravo procjenjivati da smo na pravom putu, međutim daleko smo od izlaska iz epidemije”, ocjenjuju u oba županijska stožera.

Ovom optimističnom statistikom dvije hrvatske županije koje su se prve našle na udaru podmukle zaraze čitavoj su naciji dali nadu.

– Bravo! Hvala svima na odgovornosti! Još malo pa smo korona free zona – poručio je građanima putem Facebooka gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je da je četrdeseti je dan otkako je u županiji evidentiran prvi slučaj zaraze, deseti dan od uvođenja ograničenja kretanja, dok su škole, vrtići i mjesta javnog okupljanja zatvoreni i prije toga.

– To je polučilo dobre efekte. Građani disciplinirano provode preporuke i mjere, jer se jedino tako krizna situacija može držati pod kontrolom, rekao je Boras Mandić, gostujući u programu Radio Rijeke.

Istrijani bez prisile poštuju nametnute standarde života, ali odgovorni upozoravaju “Ne smijemo se opustiti!”.

– Zadovoljni smo trendom, no građani moraju i dalje biti disciplinirani i držati se propisanih mjera. Samo to će nam omogućiti da što prije posve izađemo iz ove situacije i do kraja dobijemo bitku protiv virusa – poručio je načelnik Kriznog stožera Istarske županije Dino Kozlevac.

Iz Stožera civilne zaštite stoga apeliraju i pozivaju građane da i dalje rigorozno poštuju donesene Odluke i Upute Stožera, odnosno sve preporuke epidemiologa i liječnika. Da bi održali situaciju i dalje stabilnom, građani se mole da i dalje ne izlaze iz domova bez nužne potrebe, i ako to čine, da poštuju higijenska i pravila zaštite.

D.G.