Recepti dubrovačkog primorja: Rozata

Foto: Katija Puljizević

Ova stara riceta dubrovačkog kraja, po pričama našije baka, dobila je ime po vodi rusatoj, koja se stavjala u kolac da bi se eliminirao specifičan miris jaja. U staro doba bi se služila na najskupljim pjatima iz kućne kolekcije  sto su ih donosili mornari iz cijeloga svijeta i što ih je imala svaka stara dubrovačka familija.

Katija Puljizević

Voljeli su se dičiti, pa su i nju voljeli servirati na poseban način. Ja je najviše volim servirati s listom rinje metvice.

Sastojci:

10 jaja

9 dcl mlijeka

10 ožica cukara

Ružina vodica

Nagratana kora 1 lemuna

5 ožica cukara za karamel

Priprema:

U posudi, u kojoj ćete je peći, od 5 ožica cukara učinite karamel i njime obložite stijenke posude.

Posebno izbatite jaja, ne morate odvajati bjelanca od žumanjaca.

U kipuće mlijeko dodajte cukar i ostavite da se prohladi. Zatim sjedinite baćena jaja, ružinu vodicu i dodajte koru lemuna.

Ulijte u karamelizirani kalup i pecite u banjamariji, u pećnici na 170 °C, sat i 15 minuta.

Ohlađenu iskrenite na dublju pliticu ili servirni pjat, pazeći pritom da vam se karamel ne prolije preko.

Ukoliko nije ostala šupljikava, bez ijedne rupice, onda ste pravi majstor!

Uskoro će krenuti cvatnja ruža hlapača i vonjača, pa ću objaviti i ricetu kako se čini rusata voda i liker od ruže. To su stare sorte ruže koje su specifične po mirisu, rastu u Dalmaciji, pa  je i sam liker od njih posebnog okusa!

U slast !

Katija Puljizević

Vaš komentar