Brod ratne mornarice Venezuele napao kruzer, pa se potopio

Foto: Screenshot

CARACAS – Brod ratne mornarice Venezuele, ovog tjedna je izgubio bitku s putničkim brodom na sjevernoj obali te zemlje. Napao je kruzer više puta, nakon čega je more prodrlo u vojni brod koji se nedugo potom potopio. 

Vlasnici njemačkog kruzera RCGS Resolute objavili su da je njihov brod u utorak ujutro bilo na održavanju u međunarodnim vodama, kad mu je prišao naoružani ratni brod i naredio da promijene smjer, piše CNN.

Susret je eskalirao kada su, kako navode iz kompanije, „ispaljeni pucnji i ubrzo nakon toga mornaričko plovilo se približilo s boka, te izazvalo namjerni sudar s RCGS Resoluteom“.

– Mornaričko plovilo nastavilo je gurati pramčani dio kruzera u očitom pokušaju da okrene brod prema venecuelanskim teritorijalnim vodama – navedeno je u izjavi Columbia Cruise Services .

No nesreća po posadu ratnog broda je što je RCGS Resolute ojačan čeličnim oplatama koja mu treba pomoći u lakšem kretanju kroz led.

– Dok je RCGS Resolute pretrpio manja oštećenja, ne utječući pritom na plovnost broda, čini se da je vojni brod pretrpio teška oštećenja tijekom kontakta s ojačanim oplatom kruzera ekspedicijske klase RCGS Resolute, te je počeo primati more – navodi se u izjavi tvrtke.

U kruzeru su bila 32 člana posade, ali nije bilo putnika.

Venecuelanska mornarica priznala je incident, iako se njihova verzija događaja razlikuje.

Prema Venezueli, incident se dogodio u ranim satima utorka u venecuelanskim vodama, pored Isla La Tortuga. Columbia CS kaže da se ona odvijala u međunarodnim vodama, u blizini Willemsteda, Curacao.

Ministarstvo obrane zemlje sugeriralo je da Resolute možda vozi plaćenike koji su spremni napasti Venezuelu. Tamošnji predsjednik Nicolas Maduro, često je optuživao američku vladu i njezine saveznike da su ga pokušali svrgnuti s vlasti, budući da je velik dio međunarodne zajednice podržao Juana Guaida za novog predsjednika te južnoameričke zemlje.

Misija traganja i spašavanja uspješno je izvukla posadu s potopljenog patrolnog broda, navela je mornarica Venezuele u službenoj izjavi.

D.G.