Splitska policija odbila odgovoriti zašto neposlušnog svećenika nisu kazneno prijavili

Foto: Google Street View / MUP / Screenshot

SPLIT – Splitska policija nam je odbila jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanje potpuno različitog, odnosno dvojbenog postupanja službenika kod nepridržavanja građana epidemioloških mjera središnjeg Stožera civilne zaštite. Naime dvije Splićanke koje su prije tjedan vikale na policajce jer su im branili boravak na Bačvicama, kao i jednog sugrađanina, policija je nakon njihova prigovaranja, jednostavno potrpala u policijsku postaju i napisala im optužni prijedlog. Tvrdoglavog svećenika sa Sirobuje koji unatoč višekratnim upozorenjima i dalje služi mise, te vrijeđanju policajaca, privodili nisu. Policija je tek vjernike upozoravala na smjernice Stožera, a svećenika prijavila zbog vrijeđanja policajca. 

Prema podacima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 6. travnja oko 17 sati policijski službenici utvrdili su da je u crkvi smještenoj u Mandićevoj ulici u Splitu započelo održavanje vjerskog okupljanja te su osobama koje su imale namjeru sudjelovati na vjerskom okupljanju, ukazali na odredbe Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja. Odnosno, da je na snazi obustava vjerskih okupljanja kao protuepidemijska mjera, nakon čega je desetak osoba odustalo od ulaska u crkvu i sudjelovanja na vjerskom okupljanju. Prema prikupljenim informacijama u crkvi se nalazilo pet građana o čemu je policija sačinila izvješće i poslala ga Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite SDŽ i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Svećeniku prekršajna prijava za vrijeđanje policije, ali ne i kaznena protiv zdravlja ljudi

Svećenik, unatoč tome što mu ovo nije prvi put, postupio je prema policajcima drsko, ali nije priveden u prostorije policije:

“Oko 17.40 sati iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir tako da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je tako ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu” navodi splitska policija.

Zašto su u jednoj situaciji postupili strogo, a u drugoj prilično blaže? Jedne privode u prostorije policije, dok su drugi izuzeti toga, unatoč recidivizmu, dovođenju u opasnost zdravlja i života građana i vrijeđanja policijskih službenika, zbog čega je propisana i kazna zatvora. Iz policije to obrazlažu “obvezom zaštite osobnih podataka”, iako su sami u prvom izvješću naveli točnu adresu (“u crkvi smještenoj u Mandićevoj ulici u Splitu”) mjesta događaja.

“Poštovani, u odnosu na Vaš upit ovim putem vas obavještavamo kako smo o oba događaja izvijestili javnost.

U odnosu na Vaš upit nismo u mogućnosti pružiti Vam daljnje informacije obzirom da smo u obvezi čuvati i štititi identitet svake osobe, a sve sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

Obzirom da u svom upitu navodite  konkretne podatke o osobi za koju tražite informaciju (služba i župa gdje službu obavlja), iz kojih je jasno moguće utvrditi identitet osobe, nismo u mogućnosti pružiti Vam tražene podatke, a rukovodeći se zakonima kojima se štite osobni podaci građana.

S poštovanjem

Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.”

Splitskoj policiji smo stoga poslali i drugi upit, gdje nismo navodili župu, ni službu gdje svećenik za vrijeme zabrana kani dovesti vjernike. Podsjetili smo ih da je odgovor od interesa javnosti, zdravlja i života građana,  ali je važan i zbog toga da građani mogu znati jesu li neke skupine društva, barem što se splitske policije tiče, privilegirane u odnosu na druge ili blaža postupanja za opasnije radnje i stroža za blaže pravdaju nečim drugim?”

Iz Odjela za odnose s javnošću, dobili smo gotovo copy-paste odgovor:

“Poštovani, informacije koje ste tražili o osobi Vam nismo bili u mogućnosti pružiti obzirom na obvezu zaštite osobnih podataka , a kako smo Vas i ranije obavijestili u našem pisanom odgovoru.

O svim do sada utvrđenim i evidentiranim događajima i ponašanjima građana ili pravnih osoba,  a koja su u suprotnosti s odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izvijestili smo nadležna tijela, prvenstveno Državni inspektorat i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, ali i druga tijela za koja smo smatrali da moraju imati informaciju kako bi i oni bili u mogućnosti poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U svakom slučaju kada smo utvrdili da su ponašanjima osoba ostvarena obilježja prekršaja, podnosili smo adekvatne prekršajne prijave i prekršajno sankcionirali osobe”, poručuju iz policije.

U poreču je ovo kaznena odgovornost

Podsjetimo, policija iste države, samo u nekom drugom gradu, Poreču, prije tjedan dana je provela kriminalističko istraživanje i kazneno prijavila muškarca zbog sumnje na teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je poticao na počinjenja kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Policija je utvrdila da je 32-godišnjak tri dana na društvenoj mreži moderirao objave jedne grupe, a koja je osnovana u cilju poticanja građana na nepoštivanje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su donesene kako bi se spriječilo širenje virusa Covid-19. Osim što je moderirao objave, muškarac je pozivao i druge osobe u grupu kako bi ona brojala što više članova, u cilju stvaranja opće svijesti o potrebi kršenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podsjetimo i na slučaj na otoku Žirju kod Šibenika, kad je Policija i civilna zaštita o pozivu svećenika u crkvu jasno dala do znanja da “Nitko nije izuzet odredbi i sankcija!”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvije Splićanke urlale na policajce jer su im branili boravak na Bačvicama

Zaradio kaznenu prijavu zbog pozivanja građana na javno okupljanje

Policija i civilna zaštita o pozivu svećenika u crkvu: “Nitko nije izuzet odredbi i sankcija!”