Foto: N1 / Screenshot

Ugledni hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić uživo je za N1 televiziju govorio o svemu što trebate znato o epidemiji koronavirusa. Pritom je iznio i nekoliko upozorenja. 

Prije nekoliko dana Đikić je u javnom apelu upozorio građane što trebaju činiti u krizi da bi se nastavili dobri rezultati koje Hrvatska u borbi protiv virusa ima u usporedbi s ostalim zemljama.

Komentirajući kako politika odgovara na izazove oko epidemije koronavirusa, Đikić je rekao da je najvažnije da stručnjaci, epidemiolozi, infektolozi i znanstvenici daju točne podatke i da politika bude u pozadini i sluša struku te na temelju njihovih savjeta donosi odluke.

Ugledni hrvatski znanstvenik istaknuo je da je u kontaktu s ministrom zdravstva, Vilijem Berošem, te da daje savjete i njemu i građanima, kad god ga se pozove.

– Sa svim savjetima ja stvarno pokušavam pomoći javnosti i stručnjacima – rekao je Đikić.

Nije pozvan u Vladin savjet znanstvenika

– Ne znam tko su članovi. To je izbor premijera Plenkovića i trebate njega pitati. S moje strane nije potrebno ime, nije potrebno gledati na sebe, potrebno je da se zajedno radi, potrebno je gledati tko je dobar stručnjak, a u Hrvatskoj ima jako puno dobrih stručnjaka – rekao je Đikić.

– Sada smo u najopasnijoj fazi, u domu u Splitu može se dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju i možemo izgubiti podatke koji su dobri. Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade. Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv covida, nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove. Ne smijemo izgubiti utakmicu u produžetku – poručio je Đikić gostujući na N1.

Uputio je nekoliko vrlo direktnih savjeta za građane, ali i političare

– Budite odgovorni, razumite da nemamo lijekova ni cjepiva, jedino što možemo je da zajedničkim naporima izoliramo virus u našim sredinama, tako ćemo ga pobijediti, ako se budemo ponašali skladno. Stručnjacima trebamo vjerovati, trebamo imati povjerenja u znanost, ali moramo zajednički sudjelovati da bismo uspjeli – poručio je Đikić.

– U jednom je gostovanju govorio o hrvatskim brojkama, pokazao je da to nije njegova struka i nije to znao dobro prezentirati. Prikazao je brojke u apsolutnim brojevima, kazao kako je Vlada napravila sve, da je Hrvatska ispred Norveške, Njemačke, ne uspoređujući stope u tim državama, i na taj način šalje potpuno krivu, znanstveno nekorektnu poruku javnosti. Umjesto da upozorava javnost, on pokušava hvaliti Vladu i pokazivati da smo mi na vrhu svijeta, a stvarno nismo. Apeliram da se ovakve stvari, ovakvi politički pozivi, ne rade. Trebaju čuti one koji im dobronamjerno govore da to ne rade – poručio je Đikić.

D.G.