PRIVEDENA TROJICA Otkriven uzrok požara na Korčuli, oglasile se i Hrvatske šume

Foto: Mario Telenta / Ilustracija

SMOKVICA – Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Korčula tri osobe u dobi od 63, 74 i 42 godine osumnjičeni su za kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. 

Sumnjiče se da su tijekom poslijepodnevnih sati u subotu, 4. ožujka, spaljivali korov i nisko raslinje na predjelu Smoline u općini Smokvica, kada je došlo do nekontroliranog širenja vatre i požara koji je pod nadzor stavljen 6. travnja, a u čijem gašenju je sudjelovalo oko 60 vatrogasaca. 

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. 

Policija podsjeća građane da je na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru koju odluku je donijela Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije.

O požaru su se oglasile i Hrvatske šume: “Došli smo do toga da je šumski požar lijepa vijest”

O ovom slučaju oglasili su se i iz Hrvatskih šuma. I oni pozivaju na odgovornost građana.

“Čitamo u medijima: “Lijepe vijesti stižu s Korčule. Požar u Općini Smokvica je zaustavljen …”. Došli smo do toga da je šumski požar – lijepa vijest. I to požar koji je izazvao “poznat netko”, spaljujući korov za jakog vjetra! Istodobno iz Levanjske Varoši ista vijest da je požrtvovnom akcijom vatrogasaca i šumara spašeno 100 hektara šumskog predjela Slavotinac. Opet požar koji je izazvao za sada “nepoznat netko” – spaljivanjem korova! I pri tom spalio pet hektara hrastove šume.
Tzv. “proljetni” požari brojnošću su nam već nadmašili one klasične “ljetne” požare s obale. S time što se ovi događaju širom zemlje, što su u pravilu rezultat neopreznog, obijesnog djelovanja pojedinaca i što zahvaćaju i visoke vrijedne šume, čak i hrastove. Naravno, stradaju i sela i imanja, ogromni su angažmani ali i opasnosti kojima se izlažu vatrogasci i ostali. Jer si netko, eto, mora malo počisti dvorište, vrt ili polje. Ne bi li trebalo razmisliti i o nekim drugim metodama?”, poručili su iz Hrvatskih šuma.