SPLIT Evakuacija iz doma umirovljenika – Čak 10 pozitivnih na koronavirus!

Foto: Boris Kačan / Screenshot / Morski HR

SPLIT – Zbog sumnje na koronavirus od sinoć traje evakuacija umirovljenika iz jednog splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u kojem ih je smješteno 350. Ovo je prvi slučaj da je zaraza ušla u dom za umirovljenike u našoj državi što dodatno otežava borbu protiv koronavirusa.

– Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija o izmještanju korisnika Doma za starije i nemoćne iznijeti ćemo sutra (srijeda) 8.4.2020. na press konferenciji tijekom prijepodneva – izvijestio je u utorak navečer Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

– Doznaje se kako je 10 pozitivnih, a 16 ima temperaturu s drugog kata zgrade na kojem je smješteno 50 umirovljenika u domu u Vukovarskoj ulici. Još traje evakuacija u bolnicu na Križinama u Splitu. Pretpostavlja se da će se testirati svih 50 štićenika i pretpostavljam 20 djelatnika s tog kata. Dom ima prizemlje i 4 kata – iz Splita je javila novinarka HRT-a Vedrana Krstić Ivanišević.

– Upitno je da je kod djelatnika prije nekoliko dana je primjećena povišena temepratura, a upravitelj doma Ivan Škaričić sinoć je izjavio da sumnja da postoji mogućnost i da je netko od djelatnika zaražen. Čim su počeli problemi s širenjem koronavirusa zabranjene su posjete i nitko nije mogao komunicirati između katova. Sada je vidljivo da je bolest ušla u sustav, tu će biti dosta ozbiljnih posljedica. Treba testirati umirovljenike i djelatnike, a postoji mogućnost da je virus ušuljao i na druge katove, vidjet ćemo hoće li se testirati svi – dodala je.

Noćas je Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban noćas je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem.  Jutros su iz Zagreba krenuli ministar zdravstva Vili Beroš te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kako bi vidjeli što se da učiniti i kave sve mjere treba poduzeti da se ova nepogoda sanira na najbrži i najpogodniji mogući način.

Još jedan incident splitske policije prema novinarima

Dok je izvještavala s događaja, ekipa HRT-a je usred intervjua s ravnateljem Doma za starije i nemoćne osobe na Zenti, Ivanom Škaričićem, prekinuta je od strane interventne policije, piše Dalmacija danas. Kada je novinarka upitala zašto ih se udaljuje, interventni policajac je rekao “zbog vaše sigurnosti”. Novinarka je komentirala da je bila na svakakvim situacijama u višegodišnjoj karijeri, da je među ostalim snimala migrante na granicama, ali da ponašanje koje je doživjela večeras nije nikada doživjela. Podsjetimo, splitska policija je prije tjedan dana privela tri osobe, među kojima i jednu novinarku Slobodne Dalmacije zbog neposluha, a istodobno toleriraju dovođenje u opasnost zdravlja i života ljudi kod svećenika koji nije priveden, ali i dalje prkosi i organizira mise za vjernike splitske Sirobuje.