Splitska policija se ispričala zbog još jednog incidenta prema novinarima

Foto: MUP

SPLIT – Policijska uprava Splitsko-dalmatinska uputila je ispriku javnosti i novinarki Hrvatske radio televizije zbog neumjesnog, bezobrazbog i neodgovornog ponašanja interventnog policajca prema novinarki za vrijeme dok izvještavala ispred Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Ispriku prenosimo u cijelosti:

“U  odnosu na ponašanje policijskog službenika ispred Doma za starije i nemoćne, u ime PU splitsko-dalmatinske ispričavamo se svim predstavnicima medija i građanima koji su se sinoć tamo nalazili i svjedočili događaju sa snimke.

Policijski službenici angažirani su ispred Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu kako bi osigurali šire mjesto događaja, odnosno kako bi upućivali građane da se ne približavaju zgradi, a sve u cilju sprječavanja širenja zarazne bolesti, te kako bi prijevoz osoba prošao neometano. 

Jedan policijski službenik se tijekom postupanja i izdavanja zakonitog upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio bespotrebno povišenim tonom, pokazujući nažalost vlastiti nedostatak taktičnost i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju.  Radilo se o njegovoj osobnoj pogrešnoj procjeni na koji način, kako i u kojem trenutku izdati upozorenje, te izvršiti naloženu zadaću. 

Budući da nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tijekom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe želimo se ispričati novinarskoj ekipi Hrvatske televizije i novinarki Ivani Šilović. 

Smatramo kako je policijski službenik naprijed opisanim ponašanjem narušio ugled policijske službe radi čega ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako se ovakvo ponašanje ne bi ponovilo.”

Ali, ponovilo se… dakle, nije prvi put. Podsjetimo, dok je izvještavala s događaja, ekipa HRT-a je usred intervjua s ravnateljem Doma za starije i nemoćne osobe na Zenti, Ivanom Škaričićem, prekinuta je od strane interventne policije, o čemu je pisao portal Dalmacija danas. Kada je novinarka upitala zašto ih se udaljuje, interventni policajac je rekao “zbog vaše sigurnosti”. Novinarka je komentirala da je bila na svakakvim situacijama u višegodišnjoj karijeri, da je među ostalim snimala migrante na granicama, ali da ponašanje koje je doživjela večeras nije nikada doživjela.

Splitska policija je prije tjedan dana privela tri osobe, među kojima i jednu novinarku Slobodne Dalmacije zbog neposluha, a istodobno toleriraju dovođenje u opasnost zdravlja i života ljudi kod svećenika koji nije priveden, ali i dalje prkosi i organizira mise za vjernike splitske Sirobuje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPLIT Evakuacija iz doma umirovljenika – Čak 10 pozitivnih na koronavirus!