2 min. čitanja

Požari u Dalmaciji vidljivi iz Svemira

Požari u Dalmaciji vidljivi iz Svemira
Foto: EUMETSAT

Učestali požari ovih su dana uzeli maha i angažirali vatrogasne snage diljem obale. Najgore je bilo u Dalmaciji, točnije na Korčuli kod općine Smokvica, gdje je buktinja potpomognuta jakom burom gutala šumu dva dana. Za taj posljednji policija je saznala uzrok i privedene su tri osobe za kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Požare su uočili i meteorološki sateliti koji su jučer nadlijetali Hrvatsku. Na snimkama se vidi dim onih koji su bili jučer aktivni. Iako je stanje puno bolje nego li je bilo prije nekoliko dana, svejedno se jasno vidi kako na relativno malom području u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji istodobno gori na šest mjesta.

Ministarstvo unutarnjih poslova je stoga izdalo i dodarno upozorenje:

Oprezno ukoliko spaljujete korov!

Nastanku požarima na otvorenom prostoru naročito pogoduju vremenske prilike, isušeno  tlo i suha biljna vegetacija. Mnogi građani dolaskom proljeća, ljepšeg i sunčanijeg vremena započinju s uređenjem vrtova, okućnica i drugih sličnih površina, prilikom spaljivanja korova ili drugih zapaljivih materijala povećava se opasnost od izbijanja požara.

U cilju sprječavanja opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, mogućeg stradavanja ljudi i imovine te nastanka materijalne štete, građane upozoravamo:

  • prije spaljivanja o svojoj namjeri obavijestite vatrogasce – pridržavajte se važećih propisa o loženju vatre na otvorenom
  • izbjegavajte loženje vatre u blizini šumskih površina, površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično
  • nemojte spaljivati ukoliko je vrijeme vjetrovito ili izrazito suho
  • prije spaljivanja potrebno na primjeren način izolirati (ograditi) površinu te je očistiti od drugih zapaljivih materijala
  • tijekom spaljivanja te sve do završetka gorenja potrebno je biti uz vatru – na vrijeme osigurajte priručnu opremu za gašenje požara (vodu, lopate i sl.)
  • po završetku, mjesto spaljivanja obavezno dobro pregledajte te temeljito ugasite ostatke vatre i žara

U slučaju izbijanja požara odmah pozovite vatrogasce na broj 193!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIVEDENA TROJICA Otkriven uzrok požara na Korčuli, oglasile se i Hrvatske šume
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.