Rekordni pad kontejnerskog prometa

Foto: Luka Ploče

Količina neaktivnih kontejneraša je u konstantom padu veći dio proteklog mjeseca,  dosegnuvši rekordnih 2,46 milijuna TEU početkom mjeseca. Pad je u velikoj mjeri posljedica plovidbi koje su bile ukinute tijekom produljenih kineskih praznika u veljači. Međutim, ovaj trend se brzo mijenja uslijed globalne karantene zbog koje je većina korisnika prisiljena ostati u kućama.

Ilustracija: Splash247

Alphaliner je u svom posljednjem tjednom izvještaju izvijestio da će više od 250 predviđenih plovidbi biti povučeno samo u drugom tromjesečju, piše Splash247, a prenosi Pomorac.net.

Do 30% ukupnog kapaciteta uklanja se s nekih od najugroženijih ruta.

– Niti jedan tržišni sektor neće biti pošteđen, a smanjenje kapaciteta najavljeno je na gotovo svim ključnim rutama. Dok će se veći brodovi  zamijeniti manjim jedinicama, prijevoznici će biti prisiljeni prazniti veliki dio njihovih operativnih kapaciteta – upozorio je Alphaliner.

Ranije ovog tjedna, izvršni direktor CMA CGM-a, četvrte najveće svjetske kontejnerske kompanije, Rodolphe Saadé rekao je za novine Le Figaro u Francuskoj kako predviđa da će svibanj biti najlošiji mjesec za prijevoz kontejnera diljem svijeta zahvaljujući koronavirusu.

Stope iskoristivosti kontejnera počinju padati, no iskoristivosti teretnih brodova su stabilne, usporedno s tim vremenom prošle godine. Prema izvještaju koje je u nedjelju objavljeno iz Sea-Intelligence-a sa sjedištem u Kopenhagenu, razlika između trenutnog broja i rekordnog broja plovidbi koštati će 15 najvećih prijevoznika više od 6 milijardi dolara u 2020. godini.

Sea-Intelligence upozorio je da bi neuspjeh u sprječavanju istodobnog pada stope mogao dovesti do toga da industrija linijskih brodova 2020. godine izgubi “nevjerojatnih” 23,4 milijarde dolara.

I.B.