Foto: Screenshot

Koronavirusom su u Hrvatskoj zaražene 1407 osobe, što je 64 novozaraženih u posljednja 24 sata. 40 osoba se oporavilo. Preminula je jedna osoba. U pitanju je bolesnik u KB Dubrava, starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati, koju prenosi HRT.

– U Hrvatskoj je tako 20 osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom. Izliječenih je 219. Na respiratoru je 34 osobe. Dosad je obavljeno ukupno 13.680 testiranja, 555 novih – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog zaraženih štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, na konferenciji je bila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Ona je istaknula je da je Ministarstvo izdalo niz preporuka za domove.

– 27. veljače dali smo preporuku zabrane posjeta u domovima za stare i nemoćne. Rano smo se počeli pripremati za sve što nas čeka. Potom je bila preporuka 13. ožujka, kada smo ponovili ovu preporuku i provjerili s domovima pridržavaju li se mjera, objasnila je Bedeković.

– Jedna od bitnijih odluka i preporuka Nacionalnog stožera odnosila se na mjere posebne organizacije rada u domovima za starije, gdje je postavljena obveza izvještavanja na 24-satnoj bazi ministarstva i od tada to redovito činimo. Svaka sumnja na koronavirus prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi. Kontaktira se nadležni liječnik, koji mora obavijestiti službu i dogovoriti postupak testiranja i daljnju obradu.Kontinuirano kontaktiramo sa svim domovima, svim korisnicima, i svi nam se mogu javiti u svako doba dana, istaknula je ministrica.

Ministar Beroš je naglasio je Nacionalni stožer poduzeo niz aktivnosti vezanih uz staračke domove.

– Upute su vrlo detaljne, obuhvaćaju čitav niz aspekata funkcioniranja domova. Kao što znate, Hrvatska nije izolirana i sama u ovoj borbi. U svim zemljama EU je problem sličan. Infekcija ulazi u zdravstveni sustav i domove za starije osobe. Usprkos našim mjerama imat ćemo ovakve ispade. Dva su scenarija. Da korisnici domova moraju biti povremeno u bolnicama zbog promjene katetera, dijalize i drugih zahvata, ali znamo da niz djelatnika u domovima obavlja radne aktivnosti. Nastojali smo naći odgovor i podijelili ih u određene grupe. Djelatnici odlaze kućama, u dućane, ne možemo ih izolirati u potpunosti iako razmišljamo i o takvim mogućnostima. Nemoguće je hermetički zatvoriti zdravstveni sustav ili domove za starije ljude i onemogućiti razvoj infekcije u istima. Ova borba traje mjesec i pol dana. U tom periodu smo očuvali integritet zdravstvenog sustava i domova za starije. Odolijevali smo situacijama duže nego razvijenije države, rekao je ministar Beroš.

Poručio je kako trebamo biti svjesni da svaki simptom respiratorne bolesti mora biti temeljito suspektno na COVID-19 bolest.

– Ako smo toga svjesni i odgovorno se ponašamo svakako ćemo usporiti širenje bolesti. Radimo sve da prolongiramo širenje infekcije, da je broj novooboljelih manji, da nema eksponencijalnog rasta, ali od početka napominjem da je pitanje koliko ćemo utjecati na krajnji ishod i doseg virusa. Moramo poštovati mjere Stožera koje su promišljene u skladu sa svjetskim stožerima. Držimo se uputa, poručio je Beroš.

I.B.