Foto: Google Street View / / Screenshot

Hrvati su se prilično disciplinirali posljednjih tjedana uslijed kontinuirane medijske mantre #OSTANIDOMA. Bilo bi doista nepošteno reći da upravo to, uz do sad dobre i organizirane mjere zaštite središnjeg i stručnog Stožera civilne zaštite nije najviše pridonijelo sprječavanju nekontroliranog širenja epidemije. Ali ono što zabrinjava je progledavanje kroz prste za određene skupine društva.  Vjerničkim krugovima, ali isključivo onim glasnijim, tvrdoglavijim i upornijim u uvjeravanju, uvažavaju se izgovori koje ni sam papa Franjo sebi nije dozvolio. Poražavajući su pritom odgovori onih koji bi nas trebali štititi i zbog čije (ne)odgovornosti bi preko noći mogao pasti u vodu golemi napor cijele jedne zajednice. Dovoljno je samo pričekati da prođe – inkubacijski period od Velikog tjedna.  

„Ne zovite na okupljanja, osim ako ste svećenik. Ostanite doma, osim ako ste u procesiji.“ Ovako bi, naime, mogli sažeti ignoriranje policije prema otvorenom pozivanju na javna okupljanja jednog splitskog svećenika i dozvolu središnjeg stožera Civilne zaštite za održavanjem tradicionalne procesije na Hvaru.

Za istu stvar Porečaninu kaznena prijava, a splitskom svećeniku ništa

Početkom travnja u Poreču je jedan muškarac putem društvenih mreža ljude pozivao na okupljanje. Obzirom da je okupljanje zabranjeno u situaciji, u kakvoj se nalazi cijela država, policija mu je lijepo napisala prijavu. Ali ne prekršajnu, nego kaznenu i to za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je poticao na počinjenja kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti. Ni manje ni više. Policija je tako i na terenu pokazala što građane čeka ako krenu neozbiljno shvaćati situaciju koja vrlo lako može izmaknuti kontroli. U međuvremenu, Istra, koja je prva bila na udaru koronavirusa, zaustavila je širenje i samodisciplinom građana, bez posebnih dodatnih upozorenja, to je svela na gotovo nepromijenjenu situaciju u danima koji će uslijediti.

Istovremeno, ista država, isti propisi, isti zakoni, ali nešto južnije. Najprije župnik sa Žirja ignorira uputstva nacionalnog Stožera i poziva vjernike u otvorenu crkvu na molitvu. Nakon što ga je posjetila policija, pravdao se da nije znao. U Solinu župnik zaražen koronavirusom držao je misu u gotovo punoj crkvi, zarazio župljane i pravdao se da, pogađate – nije znao. Onda je uletio i treći župnik, nadobudniji od svih prethodnih. E on i dalje održava mise, a kad mu dođe policija, brutalno ih izvrijeđa. Najavljuje da će misu održati i za Uskrs, a splitski plavci, vjerojatno ne imenom i prezimenom isti oni koji su silu demonstrirali nad pripadnicama slabijeg spola, već neki smireniji i pristojniji, stoje u stavu mirno. Osebujnom svećeniku koji u Velikom tjednu priželjkuje i vlastitu muku i spasenje, dramatično poručujući „neka me vežu, neka me upucaju“, policija je ispisala prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, jer je „vrijeđao policajca“. Da… vrijeđao je policajca i zato je zaslužio prijavu. Ali ovu kaznenu, usporedivu s gornjim prijestupnikom iz Poreča nije dobio ni on, ni ovaj iz Solina, ni prethodni im kolega sa Žirja. Blaženo neznanje.

Policija: „Sigurno je da nećemo privoditi svećenike“

Pitali smo najprije splitsku policiju zašto je to tako? Nisu nam željeli odgovarati zbog navodne zaštite osobnih podataka, jer je naš upit sadržavao naziv župe u kojoj svećenik stoluje. Pritom nema veze što je prvo izvješće policije prema medijima koji su to objavili, sadržavao i adresu rečene župe.

Pitali smo i Sindikat policije. Podsjetimo, oni su bezpogovorno stali iza svojih kolega koji su srčano po Splitu privodili jedne i upadali u kadar drugim novinarkama da im objasne kako je to „za njihovo i dobro svih nas“.

Možete li nam pojasniti pravne temelje i okvire postupanja policijskih službenika, odnosno jasnu naznaku gdje i kada “zaštita javnog zdravlja počinje, a gdje prestaje”, i zašto se široko tumači kako kome u policiji odgovara?

– Sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima policijski poslovi se obavljaju i policijske ovlasti primjenjuju radi sprječavanja i otklanjanja opasnosti te provođenja kriminalističkih istraživanja. Primarni policijski posao sprječavanja i otklanjanja opasnosti  je osobito izražen u okolnostima ove iznimno opasne epidemije. Također policijski službenici su zaduženi za provođenje mjera koje su određene od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite, a radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Pri tome policijski službenici sukladno članku 54. Zakona izdaju naredbe građanima radi otklanjanja opasnosti za život, otklanjanja opasnosti za imovinu, sprječavanja počinjenja kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti i prekršaja, hvatanja počinitelja tog kaznenog djela i prekršaja, te pronalaženja i osiguranja tragova koji mogu poslužiti kao dokaz, održavanja ili uspostavljanja narušenog javnog reda i mira,  sigurnosti cestovnog prometa, neometanog nadzora državne granice, sprječavanja pristupa štićenoj osobi, štićenom objektu ili štićenom prostoru, te pristupa i zadržavanja na prostoru ili objektu gdje to nije dopušteno, sprječavanja nastupanja i otklanjanja posljedica opće opasnosti, u drugim slučajevima propisanim zakonom. U ovom slučaju smatramo kako su bili ispunjeni uvjeti sukladno Zakonu i mjerama socijalnog distanciranja za izdavanjem naredbe o sprječavanju okupljanja i udaljavanju osoba s mjesta gdje se provodila evakuacija osoba koje su pozitivne na koronavirus te ostalih ugroženih osoba. Svi koji su bili tamo morali su postupiti po naredbi – odgovorio nam je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Zašto niste komentirali velik i svjestan propust splitske policije u kojem za djelo dovođenja u opasnost života i zdravlja građana svećenik sa Sirobuje nije kažnjeno, već samo prekršajno prijavljen i zašto isti nije priveden zbog recidivizma kaznenog djela? (Podsjetili smo i na brzo i efikasno riješen slučaj u Poreču).

– Policija je u oba slučaja podnijela odgovarajuće prijave te smo sigurni da će i u budućnosti, ako dođe do daljnjeg kršenja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, postupiti sukladno zakonskim ovlastima. Sigurno nećemo pozivati na privođenje svećenika ili npr. podnošenje prijave protiv novinarke koja je izjavila da bi se potukla s policajcem i na taj način ga ometala u izvršavanju zadaće. Pozivamo na osobnu odgovornost svakog građanina i poštivanje mjera Nacionalnog stožera, kao i naloga policije jer jedino na taj način svi zajedno možemo uspjeti u borbi protiv ovog opasnog virusa – kaže nam slikovito Jagić, te na pitanje je li to kazneno djelo protiv zdravlja i života građana upravo utrpao u isti koš s uvredom sluižbene osobe, odgovornost prebacuje na druge:

– SPH ne odlučuje o tome koje će se pravno sredstvo upotrijebiti u određenom slučaju već to možete pitati MUP, tako da njima možete uputiti upit o istom. Odluku o podnošenju kaznene prijave donosi nadležno državno odvjetništvo te se policijska prijava može odbaciti ili preinačiti s kaznenog djela na prekršaj ili obrnuto, a konačnu odluku donosi sud – pojasnio nam je.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su nas, pak, pecnuli da slušamo pozornije na satu predavanja nacionalnog Stožera civilne zaštite:

– Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio na ovo pitanje. Nemoguće je preslikavati slučajeve jer su okolnosti i elementi svakog pojedinog slučaja jedinstveni i neponovljivi. Policija postupa u skladu sa zakonom, a činjenica je da je policija tijelo koje djelo prijavljuje Državnom odvjetništvu ili izravno sudu te uvijek postoji mogućnost utvrđivanja postupanja policije, odnosno da se po procjeni DORH-a ili suda djelo preinači.

Pozivamo Vas da pratite konferencije za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se održavaju svakodnevno u 14 sati, a s obzirom na veliki broj upita na koje nije moguće pojedinačno odgovoriti – odgovaraju nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

I eto baš na sljedećoj konferenciji za novinare dali su dozvolu hvarskim vjernicima da održe tradicionalnu procesiju na tom otoku. Ma nije to nimalo zato što je dobri ministar Vili upravo rođen u Jelsi, već zato što na Hvaru još nema zaraženih. Pa iako je i sam papa otkazao spektakularnu procesiju na Veliki petak u Koloseumu, preporuke Hrvatske biskupske konferencije, kao i svih biskupa svećenicima i vjernicima da se strpe i zbog dobra sviju, mole od kuće, ako ste dovoljno glasan i uporan, u Hrvatskoj nekažnjeno možete zaobići sva pravila.

Istodobno, splitska policija je u vikend prije Uskrsa uslikala svoje ponajbolje junake na praznoj splitskoj rivi uz poruku #OSTANIDOMA. Dok oni mole, brojni građani su snimljeni kako prkose njima i donešenim mjerama.

Tko je kriv onome iz Poreča što nije svećenik ili nema nekog svog u kriznom stožeru? Tko je kriv novinarima što ne izvještavaju od kuće? Tko je kriv većini nas što slušamo preporuke epidemiologa i ne izlažemo opasnosti svoje obitelji, susjede i prijatelje? Nitko… Svatko radi po svojoj savjesti, potrebi ili obavezi. A virus ne poznaje čvršća ili mekša vjerska, politička, nacionalna ili gastronomska opredjeljenja. Njemu je potreban samo drugi domaćin. Koliko će novih biti – saznat ćemo nakon još jednog perioda inkubacije.

Nadajmo se samo da će nam ipak Bog pomoći!

Jurica Gašpar