Foto: Screenshot

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su 88 nova bolesnika, što ih je ukupno 1495. Prosječna dob je nešto veća i iznosi 49,37 godina i po prvi put imamo promjenu u spolnoj distribuciji, žena je 50,2% oboljelih od koronavirusa.

Učinjeno je 14.612 testiranja, odnosno 932 u jučerašnjem danu. Od jučer je preminula jedna osoba 1927. godište u KBC Split, a radi se o osobi s nizom kroničnih bolesti. ukupno je preminulih 21 osoba. Imamo i 34 osobe na respiratorima. hospitalizirano je 343 osobe, 17 više nego jučer, a kod kuće se liječi 921 bolesnik, a oporavljenih je trenutačno 231, što je 12 više u odnosu na jučer, izvijestio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare, koju prenosi HRT.

Dodao je da je potpuno jasno da smo ušli u najkritičniju fazu borbe protiv ove epidemije.

– S obzirom kao što smo rekli ranije nemamo lijeka niti cjepiva, a niti stečenog imuniteta kod naših građanki i građana pa jedino što nam preostaje je dosljedno poštivanje mjera stožera civilne zaštite – rekao je Beroš.

– Nastavno na ministra Beroša rekao bih da zbilja ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati naše poteze vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz posjećivanje i čestitanje Uskrsa. I sve ono drugo, odlaske u trgovine i tržnice moramo promišljati da imamo epidemiju koronavirusne infekcije i da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podsjetio je na događaje u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu.

– Imamo 11 pozitivnih među djelatnicima doma, a od 70 djelatnika je uzet bris i rezultati će se znati kasno večeras ili sutra ujutro i onda ćemo znati što s njima – dodao je Capak.

Rekao je da se više neće događati da osobe koje su došle iz inozemstva i dobile mjeru samoizolacije istu prekidati i vraćati se na posao prije isteka jer se to zloupotrebljavalo te su se neki vraćali u petak, stavljeni u samoizolaciju i u nedjelju se vraćali natrag u inozemstvo. Sada će im trebati potvrda da im je završena samoizolacija, a to će granična policija dobivati i elektronski, dodao je Capak.

PROČITAJTE JOŠ:

JAVNA OKUPLJANJA Zašto vlast i policija jednima pišu kaznene prijave, a druge puštaju na miru?