“ZA KRIŽEN” Tradicionalna procesija održana u do sad nezabilježenim okolnostima

Foto: Paul Bradbury / Facebook

JELSA – Obzirom da je na snazi i Odluka Hrvatske Biskupske konferencije o zabrani održavanja pučkih pobožnosti, Stožer civilne zaštite Općine Jelsa je učinio sve da se procesija “Za križen” održi. Županijski civilni stožer dao je dozvolu za održavanje Procesije po pravilima koja je donio Stožer civilne zaštite RH, tj. da se dopušta održavanje, ali bez okupljanja većeg broja od dopuštenih 5 osoba na jednome mjestu, uz sve mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Međutim, obzirom da je posljednjih dana postojala želja nekih bratovština i Križonoša da je za samo tehničko održavanje Procesije potrebno po procesiji 10 ljudi, za određivanje većeg broja sudionika od dozvoljenih pet bila je potrebna pismena suglasnost Županijskog Stožera, jer u protivnom to bi bilo nepoštivanje Odluke o zabrani svih vrsta okupljanja, a Civilni stožer Općine Jelsa samostalno nije ovlašten donijeti drugačiju odluku od odluke CZ RH, piše Dalmacija danas.

Nastojanjem članova Bratovštine te svih župa i Križonoša koji sudjeluju u procesiji ‘Za Križen’, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio je zahtjev da u procesijama može sudjelovati 15 ljudi, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Dopis je potpisao ravnatelj kriznog stožera Krunoslav Capak.

Tradicionalna primopredaja svetog Križa, kao posebnost pokorničkog bogoslužja u Jelsi, i ove godine je obavljena u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na nebo. Petar Bunčuga pred oltarom i župnikom don Stankom Jerčićem predao je Križ Ivici Gamulinu, ovogodišnjem križoniši iz Jelse. Križonoša u Pitvama je Roman Radonić, u Vrsniku Prošper Grgičević, u Svirču Andro Balić, u Vrbanju Mateo Bratanić te u Vrboskoj Dinko Damjanić.