Hrvat predvodio grupu biznismena koji su unajmili privatni zrakoplov da bi tulumarili u Francuskoj

Foto: Pixabay

Francuska policija je zaustavila i vratila natrag skupinu “turista” koji su iz Londona stigli do Azurne obale. Privatnim zrakoplovom u Marseille je stiglo sedam muškaraca u dobi 40-50 godina i tri žene od 23 do 25 godina. S aerodroma su se planirali helikopterima prebaciti Cannes gdje su iznajmili luksuznu vilu.

Odbijeno im je odobrenje za ulazak u Francusku i policija im je naredila da se vrate u Veliku Britaniju, piše Guardian.

– Došli su na odmor u Cannes, a na asfaltu su ih čekala tri helikoptera. Obavijestili smo ih da ne smiju uopće ni ući na francuski teritorij, pa otišli četiri sata kasnije – rekao je glasnogovornik granične policije agenciji France-Presse.

Kad je zrakoplov sletio u Marseille-Provence, grupa koju čine nekoliko nacionalnosti, uključujući hrvatsku, njemačku, francusku, rumunjsku i ukrajinsku, navodno su pokušali dobiti pomoć lokalnih kontakata kako bi nastavili svoj put.

– Pokušali su iskoristiti svoje veze i izveli su nekoliko telefonskih poziva – rekao je izvor.

Pilotima helikoptera je rečeno da se vrate u bazu i novčano su kažnjeni zbog kršenja francuskih pravila o izolaciji.

Upravo je Hrvat, koji radi u sektoru financija i nekretnina, bio organizator ovog neuspjelog vikend odmora, nakon kojeg je francuska policija priopćila da će provoditi stroge provjere privatnih zrakoplova koji su u Francusku stigli tijekom uskrsnog razdoblja.

Sva nebitna putovanja unutar Francuske zabranjena su od 17. ožujka, a nedavno pooštravanje ograničenja znači da bi svatko tko ulazi u zemlju trebao posjedovati međunarodni putni dokument koji pokazuje da je putovanje neophodno.

Vlasti u Francuskoj i Britaniji jasno su objasnile da se putovanje u drugi dom ili vikendicu u bilo kojoj zemlji ne smatra bitnim.

– Za prelazak granica treba legitiman ili hitan razlog – rekao je glasnogovornik policije.

D.G.