Foto: Screenshot

Hrvatska ima 39 novozaraženih koronavirusom, ukupno 1534, a u zadnja 24 sata nema preminulih pa smo ostali na jučerašnoj brojci od 21 preminulog.  323 je oporavljenih, što je 92 više nego prema zadnjim podacima, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH u 14 sati, koju prenosi HRT.

– Brojke su zadovoljavajuće, ali opuštanja ne smije biti. Danas je Velika subota i blagdan je na kakve nismo naučili. Shvatimo ovu izolaciju kao kratkotrajni trenutak koji će biti uspješan element u borbi protiv ove ugroze i nadamo se da neće dugo trajati, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da je svaka kritika dobrodošla jer im pomaže da iz različitih kuteva promišljaju o mjerama te da je izvjesno da jedino zajedno možemo pobijediti epidemiju. Zahvalio je građanima koji svojim ponašanjem doprinose današnjem rezultatu te Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

I potpredsjednik Vlade Davor Božinović zahvalio je građanima, ali i rekao da još uvijek ima onih koji su neodgovorni, koji koriste ovu situaciju kako bi izbjegli ono što propisuje Stožer, ali i zdrav razum.

– Oni možda mogu izbjeći predstavnike institucija, ali teško da će izbjeći virus. A onda su ugrozili ne samo sebe, nego upravo svoje najbliže, jer virus se najbrže širi unutar obitelji, poručio je Božinović.

Upozorio je građane da ne idu u skupinama u brda kako bi se bavili aktivnostima poput alpinizma.

– To nemojte raditi, nemojte raditi zbog sebe, pogotovo ne u grupama. Molba HGSS-a je – ostanite doma da bi i oni mogli ostati doma, rekao je Božinović.

Dobre vijesti iz lokalnih stožera

Dobre vijesti stižu iz lokalnih stožera: u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Istarskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih zaraženih. Četiri nova slučaja zabilježena su u Zagrebačkoj županiji. Jedna je nova oboljela osoba u Zadarskoj, a povezana je s Ortopedskom bolnicom u Biogradu. U zadarskoj bolnici trenutačno je 6 pacijenata, od kojih su 2 na respiratoru. Pacijent koji se pri padu teško ozlijedio stabilno je. Svi stožeri upozoravaju – bez obzira na lijepe, sunčane dane i uskrsne blagdane, nije vrijeme za druženje, ostanite doma!

D.G.