KATASTROFA Požar na Dinari se vidi iz Svemira – Miro Bulj apelirao Vladi: “Gori moja Zagora!”

Foto: NASA

Dok požar na Svilaji jenjava, nažalost na Dinari je još uvijek aktivan i širi se. Požar je prije tri dana prešao granicu s Bosnom i Hercegovinom. A kakva je situacija, najbolje govore snimke iz Svemira koje pokazuju razmjere katastrofe. 
Saborski zastupnik Miro Bulj, na svom je službenom profilu uputio je apel Vladi da poduzme sve potrebne mjere kako bi se zaustavio požar u Zagori.
“Gori moja Zagora! Dok hara korona virus, potresi u Zagrebu, posljednjih dana mojoj Zagori haraju veliki požari na planinama Svilaji i na Dinari uništavajući područje bogato biljnim i životinjskim svijetom. Tražim od Vlada Republike Hrvatske da poduzmu sve mjere i angazira sve raspoložive snage kako bi se zaustavilo divljanje požara i spriječiti puno veće štete. Fotografiju požara na Svilaji sam snimio maloprije iz sela Maovica”, napisao je Bulj.

Kako doznaje Dalmacija danas, u petak popodne je započeto gašenje požara. Uz pomoć kanadera u nekoliko navrata se pokušao smanjiti intenzitet požara. U subotu ujutro jedan kanader je gasio požar, da bi mu se u popodnevnim satima pridružio i drugi. Gašenje je trajalo sve do sumraka, međutim vatra se razbuktala.

Da je stanje na Dinari dramatično, otkrivaju NASA-ine satelitske snimke nastale u subotu. Crvena područja su aktivna požarišta.

Foto: NASA

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VAPAJ DALMATINSKE ZAGORE: “Dinara s 1219 biljnih vrsta upravo nestaje u plamenu!”

Požari u Dalmaciji vidljivi iz Svemira