Tisuće turista i ovoga Uskrsa na našoj obali – Najviše ih je na “korona free” otoku

VIR – Na tisuće turista ipak će Uskrs provesti u Dalmaciji! Neki su se ondje sakrili od koronavirusa, a neki su “zaglavili”.

Najviše ih je na otoku Viru. Na još uvijek “korona free” otoku trenutačno je 600 turista, a u cijeloj Hrvatskoj 13.500, prenosi Dnevnik.hr.

Barbara i Atila još su prije mjesec dana stigli u Hrvatsku pa se umjesto u stanu u Budimpešti, već neko vrijeme bude u vikendici na otoku Viru.

– Svi bi htjeli sada doći ovdje, naravno, ali malo trebaju pričekati – kaže Atila i dodaje kako je pratio vijesti i pripremio obitelj za dolazak u Hrvatsku čim se epidemija pojavila u Kini.

“Sigurna oaza” na Viru

U vrijeme kad u svijetu divlja pandemija koronavirusa, Vir je postao njihova sigurna oaza.

– Turisti koji su se u trenutku proglašenja mjera zatekli na Viru sad su s nama tu i dijele sudbinu korona krize – kaže Kristijan Kapović, načelnik općine Vir.

Barbara iz Mađarske poručuje kako se na Viru osjeća potpuno sigurno.

– Ovdje se osjećam sigurnije nego u Mađarskoj, jer na Viru još nema zaraženih osoba – kaže Barbara.

Iz virskog Kriznog stožera poručuju kako zaraženih nema jer se pridržavaju svih korona pravila. A ribarska pravila prije nekoliko dana prekršila su dvojica Čeha koji su nakon 20 sati potrage pronađeni na otvorenom moru, s povišenom temperaturom.

– Temperatura koja je došla je najvjerojatnije došla od te noći kad su bili na pučini, na otvorenom cijelu noć. Tijelo je reagiralo, ali nije ustanovljeno da je koronavirus bio prisutan – kaže Antonio Vučetić, načelnik Kriznog stožera Općine Vir.

Sretno su Virani dočekali njihove negativne testove, a Uskrs će na Viru dočekati čak 600 turista, uglavnom „vikendaša”.

– Svi su oni dobrodošli, svi su oni evidentirani i svi su oni, svatko onaj tko mjesto prebivališta promijeni na više od 24 sata, spada u status turista – objašnjava Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice Vir.

No, među njima nisu samo Hrvati.

– A to je ta naša srednja Europa, tih 700-800 kilometara oko Vira, to su Slovenci, Mađari, Slovaci, Poljaci, Česi, Nijemci, Austrijanci, Bosna i Hercegovina, nešto što nas okružuje, što nam je blisko, što je… Vir je auto destinacija – priča Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir.

“Bildaju” se turističke brojke unatoč pandemiji

A izgleda da je Hrvatska ipak ovoga proljeća mamac za goste. Trenutno u našoj domovini boravi 13.500 turista od kojih njih 3.800 iz inozemstva. Gotovo 10 tisuća Hrvata najvjerojatnije su spas od korone potražili u svojim vikendicama.

Najmanje njih spava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se u nekim županijama “bildaju” turističke brojke unatoč pandemiji.

Vikendaši su Zadarskoj županiji i u ovom korona razdoblju osigurali da bude jedinstvena županija u Hrvatskoj. Naime, u korona ožujku, ali i u prvom kvartalu 2020. godine, 5 posto je više noćenja u odnosu na lani.

A hoćemo li brojati turističke rekorde i ove godine? Na Viru su uvjereni, to što nemaju hotela, ove sezone bit će im prednost.

I.B.