Kaznene prijave prema 4 osobe za napad na novinarku i to prema novom zakonu

Foto: Pixabay

SPLIT – Policijska uprava Splitsko-dalmatinska je obzirom na vjersko okupljanje održano jučer, 12. travnja, u crkvi u Sirobuji a koje je protivno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, o svim prikupljenim relevantnim informacijama uputila izviješće Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. 

Nadalje, u vezi okolnosti napada na 42-godišnju novinarku u crkvi i potom narušavanja javnog reda i sprječavanja novinara u obavljanju javne djelatnosti provedeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe i to 53-godišnjakom, 23-godišnjakom, 21-godišnjakom i 70-godišnjakom.

Za kazneno djelo  „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ kojim je oštećena 42-godišnja novinarka sumnjiče se 53-godišnjak i 21-godišnjak koji se sumnjiči još i za kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari. Oštećenoj 42-godišnjakinji je utvrđena lakša tjelesna ozljeda, izvijestila je policija. 

Riječ je o novoj kvalifikaciji kaznenog djela koje je uvršteno u zakon upravo kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao – poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, a sada evo i novinara.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prošle je godine pojašnjavao da se pojavila potreba za uvođenjem ovakve vrste kazneno-pravne zaštite jer su zaposlenici u raznim javnim službama nerijetko bili žrtve napada. Zato su redom i liječnici i socijalni radnici i nastavnici i vozači tražili da ih zakon zaštiti kao službene osobe, primjerice poput policajaca. Napadi na policajce, naime, zakonom se već godinama, posebno kažnjavaju.

– Željeli smo propisati jaču kaznenopravnu zaštitu osoba koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, primjerice vozača koji obavljaju poslove javnog prijevoza putnika i zato smo uveli novo kazneno djelo ‘Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi’. Ako netko vozi autobus s 50 učenika i ako netko prema njemu počini kazneno djelo to zaista treba biti posebno sankcionirano – pojasnio je tada ministar.

Kazneni zakon inače predviđa do tri godina zatvora za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ukoliko je žrtva u napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Božinović osudio napad na novinarke: “Nismo imali dojavu o misi”