Foto: Bojan Purić/Otoci.net

Situacija s koronavirusom već je nanijela veliku štetu hrvatskom gospodarstvu, a posebno je pogođen turizam. Na čekanju su i mini kruzeri koji turiste razvoze po otocima.

Dugotrajnim zvukom sirena mali brodari prošlog su ljeta upozorili na gorući problem u svom poslovanju. Radi se o nedostataku vezova za njihove brodove u domaćim lukama tijekom udarnih mjeseci sezone, piše Dnevnik.hr.

Ove godine situacija je u potpunosti drugačija. Svi brodovi još uvijek su u svojim matičnim lukama, a neizvjesno je hoće li uopće isploviti. Zbog situacije oko koronavirusa posebno se nemirno spava u Krilu Jesenice. Mjesto je to koje ima flotu od gotovo 200 mini kruzera, a od tog posla žive stotine obitelji ovog kraja.

– Direktno imamo zaposlenih oko 1500 koji su prvi na udaru, a tijekom zime imamo drvodjelce, vodoinstalatere, električare koji sudjeluju u izgradnji novih brodova – rekao je Ivan Rakuljić.

– Jedna standarna novogradnja bi koštala oko 2,5 milijuna eura. To su veliki krediti, hipoteke su velike, ljudi su uložili sav svoj imetak tako da u slučaju nekog najgoreg scenarija, i kuće i nekretnine i pokretnine idu u nepovrat – dodao je.

Troškovi se gomilaju cijele godine, a oni turiste voze od travnja do listopada.

– Već sad se pripremamo se za najgori scenarij, a to je da sezone ove neće uopće biti. Mi ćemo u tom slučaju bit godinu i pol dana bez ikakvih prihoda – rekao je Rakuljić.

I zbog toga ih potezi vladajućih još uvijek ne zahvaćaju.

– Pozdravljamo sve mjere. Mislimo da je Vlada dobro reagirala. Nama odgoda od tri mjeseca u ovom slučaju neće puno pomoći. Mi smo zatražili moratorij na godinu dana. To bi bilo adekvatno rješenje – rekao je Arsen Ercegović iz Hrvatske udruge malih brodara Krilo Jesenice.

“Ako banke budu tvrdoglave, pola brodova bi pokupili”

Od moratorija bi, kažu, i država imala koristi.

– Svi ovi brodovi viju hrvatske zastave, kompletno hrvatski proizvod. Od same gradnje, opremanja i servisiranja brodova u hrvatskim brodogradilištima. Zapošljavanja devedeset posto isključivo hrvatskih pomoraca, nabavljamo hranu, gorivo, sve od hrvatskih tvrtki – rekao je Ante Rakuljić iz Udruženja turističkih prodara pri HGK.

Zbog toga na sva davanja prema proračunu očekuju moratorij dok ponovno ne isplove.

– Da nam maksimalno izađu u susret i da nam omoguće da preživimo jer, kažem vam, veliki su nameti, velike su obaveze i ovo teško razdoblje treba preživjeti – rekao je Ante Rakuljić.

Čekaju ih i pregovori s bankama.

– Ako bi banke bile tvrdoglave, što se nadamo da neće, pola ovih brodova bi pokupili. Znači, nije ni njima u interesu da idu na neke mjere drastične nego treba biti fleksibilan i sačuvati živu glavu. Kaže se da živa glava dugovanje plaća – rekao je Ercegović.

PROČITAJTE JOŠ:

Koronavirus nagriza hrvatsko gospodarstvo, pogođeno 95 posto tvrtki 

Turistički brodari prosvjedovali i najavili blokade luka: “Nemamo vezova jer kruzeri i jahte imaju prednost”