Dobre vijesti iz Istre i Murtera – Već neko vrijeme nema novozaraženih, moguće ublažavanje mjera

Foto: Boris Kačan

PULA/MURTER – Istra i Murter već nekoliko dana imaju dobre rezultate. Nema novozaraženih, pa se razmišlja o ublažavanju mjera, no konačnu odluku dat će epidemiolozi i Nacionalni stožer civilne zaštite. 

– Vijesti su i jutros dobre. Imamo nula zaraženih od 12 briseva koje smo jučer uzeli. Ne očekujemo neke daljnje probleme, iako i dalje radimo aktivno. Naše područje je bilo posebno ugroženo radi migracija stotina tisuća stanovnika. Imali smo i situaciju s dva događaja koji nam opteretili stanje. Ali cijela struka je sagledala situaciju i predložila rješenje da što prije uvedemo rigorozne mjere. Da prekinimo život. Danas kad gledamo, donijeli smo ključne mjere i imamo situaciju kakvu imamo. To su bila dva događaja neovisna jedan o drugom. Nije bilo potrebe za karantenom. Epidemiološka struka je odradila dobar posao. Mi smo drive-in uveli sedam dana prije Zagreba – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

– S ublažavanjem mjera bismo mogli krenuti i prije, ali epidemiolozi, struka i Nacionalni stožer moraju to iskomunicirati. Istra nije otok. Mi nećemo postići ukupan uspjeh ako će okruženje i dalje biti loše. Svima nam je stalo da okruženje bude dobro da bismo mogli opustiti mjere. Mi smo ovaj vikend uveli još strože mjere. Naši građani su to poslušali, ja im se zahvaljujem – poručio je Kozlevac.

– Skoro 25 dana se nalazimo u karanteni, konačno je došlo kraju. Nadam se da će testiranja pokazati da smo svi čisti. Imamo ljude u samoizolaciji i na liječenju i da će se uskoro život normalizirati. To će procijeniti službe. Mi već tjedan dana nemamo novozaraženih. Mislim da će to biti uskoro. Nadam se da će epidemiolozi donijeti neko rješenje. Psihički je teško izdržati 30 dana zatvoren u kuću. Pomalo smo i umorni i iscrpljeni od svega toga. Nije bilo lako – rekao je načelnik Murtera, Toni Turčinov.

D.G.