Nervozni Dalmatinci: Bježanje i napadi na policajce u Kaštelima, Jesenicama, na Braču

Foto: MUP

KAŠTELA/JESENICE/NEREŽIŠĆA – Splitsko-dalmatinska policija zabilježila je nekoliko prekršaja u prometu, gdje su u pokušaju zaustavljanja, od građana doživljavali razne vrste otpora, od bježanja, pa do napada na službenu osobu. 

Jučer je provedeno kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom koji je uhićen u vezi ponavljanja počinjenja prekršaja u prometu i radi kaznenog djela „Prisila prema službenoj osobi“. Prethodno su 12. travnja policijski službenici Policijske postaje Kaštela postupali prema dojavi da spomenuti alkoholiziran upravlja osobnim vozilom. Nedugo po dojavi policijski službenici su ga pronašli u automobilu u mjestu Plano. U trenutku kada su izišli iz službenog vozila i prišli vozilu 25-godišnjak je svojim osobnim vozilom Peugeot krenuo prema dvojici policijskih službenika i pri tome ubrzavajući kretanje u namjeri da ih udari. Službenici su izbjegli udar dok je spomenuti udario u službeno vozilo, potom vozilom bježao da bi u jednom trenutku izišao i dao se u bijeg, no ubrzo je sustignut te uz upotrebu sredstava prisile svladan i priveden u postaju. Po dovršenom istraživanju sumnjiči se za počinjenje kaznenog djela “Prisila prema službenoj osobi” iz čl.314.st.1. Kaznenog zakona. Nadalje, kako je kod istog utvrđeno da je recidivist u činjenju prekršaja iz čl.289 i 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  uz Optužni prijedlog priveden je nadležnom prekršajnom sudu. Slijedi podnošenje prekršajne prijave i za prometnu nesreću u kojoj je ovom prilikom oštetio službeno vozilo.

Nadalje, sinoć na blokadnom punktu u mjestu Jesenice, dok su policijski službenici obavljali kontrolu prolaska vozila, vozač osobnog vozila Mercedes nije se zaustavio već je ubrzao i udaljio se.  Ubrzo je pronađen od strane policijskih službenika koje je izlaskom iz svog vozila počeo vrijeđati i napadati s granom koju je držao u ruci. Uz korištenje sredstava prisile priveden je u policijsku postaju i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje. Privedenom muškarcu kao i jednom policijskom službeniku su utvrđene lakše tjelesne ozljede.

Također, zbog vrijeđanja i sprječavanja policijskih službenika u obavljanju poslova kontrole prometa, policijski službenici Policijske postaje Brač proveli su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom koji je dana 12. travnja zaustavljen na ŽC Nerežišća – Donji Humac a nakon što je prethodno uočen kako vožnjom ugrožava sigurnost na cesti. Tijekom policijskog postupanja remetio je javni red i mir na prometnici, pružao otpor te je uz sredstva prisile doveden u policijsku postaju i nakon dovršenog istraživanja protiv njega je podnijet Optužni prijedlog sukladno čl.17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

D.G.