Foto: Pixabay / Ilustracija

U zadnja 24 sata imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika, ukupno 1704, te šest preminulih bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite u 14 sati, koju prenosi HRT

Preminuli su: muškarac, ’60. godište, u Klinici za infektivne bolesti Zagrebu; u Rijeci ženska osoba, ’51. godište; u Splitu žena, ’35. godište, iz doma za starije osobe; muškarac, ’41. godište, iz doma za starije osobe u Dicmu; te dvije osobe u Dubrovniku, ’39. i ’46. godište.

– Svi bolesnici su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja, rekao je Beroš.

Izliječeno je 415 ljudi. Beroš je rekao da je zabilježen porast zaraženih osoba ženskog spola, kojih je sad 51,3 posto.

Navodeći statistiku drugih zemalja Beroš je naglasio da naš zdravstveni sustav nije preopterećen.

Što se tiče situacije u domovima za starije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su nakon proboja virusa u dom u Splitu morali reagirati vrlo brzo i jako te su donijeli i neke nove mjere. Sada su u tijeku korekcije mjera, dodao je.

Na novinarsko pitanje koliko ima istine u tome da svo osoblje u domovima ne koristi maske i rukavice Capak je odgovorio da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na terenu, ali da im je teško reći koliko se ona koristi.

– Nakon ovog vašeg pitanja i nakon razgovora ćemo tu informaciju preko inspekcijskih i terenskih službi doznati. Ako opreme nedostaje, u svakom slučaju će se dodatna oprema distribuirati, rekao je Capak, dodajući da misle da u ovom trenutku nema nedostatka.

I.B.