Foto: Pixabay / Screenshot

Vlada predstavlja prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj. Stručnjaci za umjetnu inteligenciju stvorili su asistenta Andriju kao projekt koji se sustavno nadograđuje. Građani korištenjem Andrije pomažu u njegovom razvoju, a u mogućnosti su i slati svoje ideje i prijedloge za buduće nadogradnje.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke. Objašnjava ljudima kako prepoznati simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu. Građani tako dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze i informaciju kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih.

Osim toga, Andrija pomaže ljudima kako bi stupili u kontakt s nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu i tako štedi vrijeme građana, ali i liječnika u trenucima opterećenja zdravstvenog sustava.

Digitalni asistent građanima omogućuje i da dostave informacije iz svog kućanstva i tako ispune svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima u borbi protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je pristup vodećim stručnjacima i uputama za postupanje u borbi protiv pandemije te za voditelja projekta imenovalo prof.prim.dr.sc. Branka Kolarića, dr.med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Vodstvom profesora Kolarića Ministarstvo osigurava da projekt Andrija u svakom trenutku održava najnovije protokole, smjernice i znanja koji se u situaciji krize često mijenjaju.

Ministarstvo uprave, u čijem djelokrugu je digitalizacija društva, preuzelo je odgovornost za provedbu projekta. Kako bi osigurali pristup vodećim stručnjacima za naprednu tehnologiju, u kabinetu ministra odlučili su projekt realizirati uz pomoć hrvatskih kompanija udruženih u Hrvatsku udrugu za umjetnu inteligenciju CroAI.

Andriji se građani mogu javiti putem WhatsAppa slanjem ključne riječi Pozdrav na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Servis se može aktivirati i Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai, kao i na službenoj stranici Vlade za borbu protiv koronavirusa www.koronavirus.hr.

D.G.