2 min. čitanja

Dr. Grgić u avanturi života: “Nakon tri tjedna sidra na Barbadosu, došlo vrijeme za povratak”

Dr. Grgić u avanturi života: “Nakon tri tjedna sidra na Barbadosu, došlo vrijeme za povratak”
Foto: Dražen Grgić

BRIDGETOWN – Nakon skoro tri tjedna sidra na Barbadosu, došlo je vrijeme za povratak – izvijestio nas je šibenski liječnik dr. Dražen Grgić koji je u prosincu iz rodnog grada krenuo prema brazilskom otočju i nacionalnom parku Fernando de Noronha. Svašta je doživio putem, a u povratku ga je zatekla pandemija koronavirusa. Srećom, najbolja izolacija je brod.

– Epidemiološkim riječnikom rečeno, odlazim dobrovoljno u višemjesečnu samoizolaciju na najsigurnije mjesto bez virusa, ocean! Nema se tu što puno pričati sada, tek kad dohvatim Portugal možemo pričati s olakšanjem. Čeka me duga i neizvjesna plovidba rutom koju ću morati prilagođavati uvjetima na oceanu. Dobra okolnost je da Portugal ipak prima prekooceanske jedriličare, za sada prvo na sidro, što je sasvim ok. Kako će trebati barem 3-4 tjedna do portugalskih voda, možda se u međuvremenu nešto i promjeni – priča nam Grgić.

Opasnost od uragana

– U kontaktu sam s još jednom hrvatskom jedrilicom koja se sprema na isti put pa ćemo nastojati jedan drugom biti podrška. Ovih dana i legendarna hrvatska jedrilica HIR3 koja je na povratku s puta oko svijeta a koju je corona zatekla u Brazilu sprema se za povratak u Hrvatsku, tako da će biti “gusto” na Atlantiku. Udaljenosti su velike, vremenski uvjeti teško predvidljivi. Lokalni stanovnici boje se da bi ove sezone uragani na Karibima mogli početi ranije i biti ih više tako da nema više puno vremena za čekanje. Tako putovanje jedrilicom Sveti Mihovil u akciji Čisto more Čisto srce za SOS Dječje selo Hrvatska ulazi u finalnu fazu povratka u Mediteran. Ima nekih cca 3500 Nm, ovisno o ruti možda i više do Gibraltara i još nekih 1700 Nm kroz Mediteran – kaže dr. Grgić i za kraj poručuje:

– U Hrvatskoj želim svima da se sačuvaju od virusa i vjerujem dok se vratim da će život ipak krenuti. Pozdrav s Barbadosa i vidimo se za koji mjesec!

Putovanje se može pratiti OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

AVANTURA PREKO ATLANTIKA Slomljenim kormilom do karantene na Barbadosu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.