Načelnik Murtera: “Tražimo hitno očitovanje u vezi ukidanja karantene”

Foto: Boris Kačan

MURTER/BETINA – Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov jutros je objavio da Murter i Betina izlaze iz karantene. Isto nisu potvrdili u Stožeru Šibensko-kninske županije, kao ni nacionalnom stožeru. Rezultat svega – karantena se ipak još ne ukida. Čini se da je načelnik jutros razumio drugačije, pa revoltiran šalje pismo u nacionalni i županijski stožer u kojem traži očitovanje u vezi karantene. U drugom pismu obraća se sumještanima, jer su se nakon objave različitih informacija, zasigurno mnogi s razlogom zbunili.  

“Želim da mi objasnite zbog čega se karantena ne ukida, a s ukidanjem se složio Nacionalni stožer?

Prije 25 dana kad smo vidjeli da bi se COVID19 mogao proširiti županijom, sami smo tražili karantenu, jer je stanje bilo ozbiljno (čak i tada se niste slagali s našim odlukama). Sada, u dogovoru s doktorima i rezultatima koji dolaze zadnjih 15 dana, da se zaključiti da smo stali na kraj prijenosu virusa.

Kako je gospodin Capak i rekao na javljanju stožera, da lokalni stožer ima najbolje informacije na terenu, još jedan put tražimo da se hitno očitujete.

S obzirom da je jasno da na području naše županije, a tako i cijele Hrvatske, ima općina i gradova koji su puno opasniji od Murtera i Betine kao potencijalna žarišta, ne vidim razlog da se karantenske mjere i dalje nastave”, pojašnjava odgovornima načelnik Toni Turčinov.

Pismo sumještanima

Dragi Murterini,

Vjerojatno ste u tijeku niza informacija koje su se izmijenile od jutra po novinskim portalima i na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite RH- a odnose se na ukidanje karantenskih uvjeta, tzv. Crvene zone u mjestima Murter i Betina.

Dužan sam vam iznijeti kronologiju nastanka ovih dvojakih informacija.

Prvo da naglasim, po završetku današnje Press konferencije nacionalnog stožera RH, uputio sam hitno očitovanje u svezi ukidanja karantene adresirano na Dožupana ŠK, voditelja Stožera civilne zaštite ŠK, Župana ŠK i Županijski stožer, a dopis je priložen u vizualnom prilogu.

Dakle, tijekom jutra na on- line sastanku, na kojem je nazočilo oko 600 pripadnika- predstavnika svih civilnih stožera Hrvatske, načelnica Stožera civilne zaštite Općine Murter Kornati, od kolega koji su sudjelovali u on- line sastanku zaprimila je niz čestitki vezanih za informaciju o ukidanju karantene na našem području.

Nakon dva- tri sata je slijedom takvih reakcija i čestitki, objavljeno da Murter i Betina izlaze iz karantenskih uvjeta, na što se potom oglasio i Goran Pauk, predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite svojevrsnim demantijem u kojem je priopćio: “da nije u posjedu takve informacije, te da ne može netko ukinuti karantenu mimo Stožera i da je to sve što će reći o Murteru”.

Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, prisutni novinari postavili su pitanja o ukidanju karantene. Ravnatelj HZJZ doc. Krunoslav Capak je rekao da je nacionalni stožer podržao odluku lokalnog stožera o karanteni i da je to bila dobra odluka, jer se pokazao i dokazao veliki broj pozitivnih na Covid-19, te kad budu sigurni da nema lokalne transmisije, onda će se ići s odluka o izlasku iz karantene. Spomenuo je da su i danas uzeti brisevi za ispitivanje, te da se tijekom sutrašnjeg dana očekuju rezultati. Na kraju svog obraćanja o ovoj temi ja nadodao, da će o karanteni, odnosno o izlasku iz karantene, odlučiti tamošnji stručnjaci.

Ministar Davor Božinović obratio se s riječima: “ Županijski stožer nije u ovom trenu za ukidanje. Odluku donose oni u konzultaciji s nama”.

Hvala vam na strpljenu i pozornosti, čim bude novih informacija, bit ćete pravovremeno obaviješteni!

Načelnik Turčinov

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukida se karantena u Betini i Murteru?

Novooboljelih 37, tri osobe preminule: “Još nije odlučeno o prekidu karantene na Murteru”