Dalmacija već ima 50% više zaraženih od Zagreba, ovakvim tempom i Split će ga prestići!

Foto: Boris Kačan / Morski HR

SPLIT – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno obavljenih 170 testiranja tijekom srijede još je 20 osoba zaraženo koronavirusom. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije jučer su evidentirane ukupno 374 osobe zaražene koronavirusom.

U isto vrijeme, u Hrvatskoj je potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, a tri su osobe preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je zaražena 1741 osoba. 473 osobe su ozdravile. Trideset i tri osobe su preminule od koronavirusa. 31 osoba je trenutačno na respiratoru.

Razvoj situacije kroz 4 tjedna

Prije 4 tjedna Zagreb je imao oko 4 oboljelih, a prije dva tjedna 298. Nakon toga donešene su protuepidemiološke mjere, pa se danas, dva tjedna nakon toga, brojka zaraženih u glavnom gradu digla samo za 123.

Prije 4 tjedna Dalmacija je imala 0 oboljelih, dva tjedna nakon toga je brojkom dostigla Zagreb. Danas samo Splitu koji ima 5 puta manje stanovnika od Zagreba, nedostaje samo 56 zaraženih da stigne Zagreb. Dalmacija koja je prija dva tjedna stigla Zagreb, sada je udvostručila broj oboljelih i ima ih 612.

U međuvremenu Istra i Rijeka koji su u početku zbog blizine granice i povezanosti s Italijom bili najzabrinjavajući, danima značajno ne skaču, čak znaju biti i po dva dana bez ijednog oboljelog. Prije dva tjedna su imali 136 oboljelih, a danas imaju 164 oboljela.

Tablica i graf: Morski HR – Podaci: DZS, Koronavirus.hr

Nastavali li se aktualni trend, Splitsko-dalmatinska županija mogla bi postati prva po broju oboljelih. Primjerice, od 37 novozaraženih u državi tijekom srijede, čak 20 ih je iz Splitsko-dalmatinske županije, a od toga velika većina iz Splita.

D.G.