Foto: Wikimedia / Morski HR

Ministar uprave Ivan Malenica ocijenio je kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa može izaći s manjim državnim aparatom, ističući da u Vladi razmišljaju uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu, javlja HRT.

– Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu – naglasio je Malenica i dodao kako u Vladi pripremaju i nove gospodarske mjere koje će pomoći poduzetnicima, ali i građanima.

Na pitanje o rezanju plaća u javnom sektoru, odgovorio je kako to prvo treba raspraviti sa sindikalnim predstavnicima te “staviti na stol sve argumente”.

Može se smanjiti broj lokalnih jedinica, treba ih svrstati u kategorije

– Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu – istaknuo je.

Ministar se složio kako je jedan od važnijih kriterija fiskalni kapacitet općina, ali je jednako bitan i administrativni kapacitet, odnosno je li sposoban obavljati sve poslove koji su mu povjereni.

Ministarstvo uprave radi samo s nužnim osobljem

– Što se tiče Ministarstva uprave, imali smo sastanak na tu temu, donijeli smo odluku za organizacijom rada gdje bi samo nužno osoblje trebalo raditi. U tom smjeru idemo kroz ove mjere da povećamo broj ljudi na poslu – rekao je Malenica.