1 min. čitanja

Je li “odzvonilo” prevelikom broju općina? Ministar najavio mogućnost smanjenja državnog aparata

Je li “odzvonilo” prevelikom broju općina? Ministar najavio mogućnost smanjenja državnog aparata
Foto: Wikimedia / Morski HR

Ministar uprave Ivan Malenica ocijenio je kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa može izaći s manjim državnim aparatom, ističući da u Vladi razmišljaju uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu, javlja HRT.

– Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu – naglasio je Malenica i dodao kako u Vladi pripremaju i nove gospodarske mjere koje će pomoći poduzetnicima, ali i građanima.

Na pitanje o rezanju plaća u javnom sektoru, odgovorio je kako to prvo treba raspraviti sa sindikalnim predstavnicima te “staviti na stol sve argumente”.

Može se smanjiti broj lokalnih jedinica, treba ih svrstati u kategorije

– Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu – istaknuo je.

Ministar se složio kako je jedan od važnijih kriterija fiskalni kapacitet općina, ali je jednako bitan i administrativni kapacitet, odnosno je li sposoban obavljati sve poslove koji su mu povjereni.

Ministarstvo uprave radi samo s nužnim osobljem

– Što se tiče Ministarstva uprave, imali smo sastanak na tu temu, donijeli smo odluku za organizacijom rada gdje bi samo nužno osoblje trebalo raditi. U tom smjeru idemo kroz ove mjere da povećamo broj ljudi na poslu – rekao je Malenica.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.