Potres kod Dubrovnika: “Dobro smo se zatresli”

Foto: Morski.hr / Youtube screenshot

DUBROVNIK – Dubrovčane je jutros probudio potres. Tlo se treslo u 8 sati i 13 minura, a prema podacima EMSC-a potres je bio jačine  3,5 po Richteru.

Epicentar potresa bio je na dubini od 2 kilometra, 19 kilometara istočno od Dubrovnika i 5 kilometara sjeveroistočno od Jasenica, odnosno kod Trebinja u BiH.

”Dobro smo se zatresli”, ”Bilo je kratko i snažno”, komentirali su građani koji su osjetili potres.

I za kraj evo i jedna zanimljivost; prije 41 godinu, točnije 15. travnja 1979. godine, snažan potres s epicentrom u podmorju crnogorskoga primorja, nanio je veliku štetu cijelom dubrovačkom kraju, a posebno u staroj jezgri grada Dubrovnika. U toj katastrofi oštećena je 1.071 građevina, uključujući spomenike kulture: 33 fortifikacijska objekta, 106 sakralnih objekata, 45 objekata raznih namjena i 885 stambenih i poslovnih objekata.

Najviše je stradalo područje Konavala, Župe dubrovačke, povijesna jezgra s područjem Pile i Ploče, Rijeka Dubrovačka, Slano i Ston. 24. svibnja 1979. godine još jedan potres zahvatio je Dubrovnik jačinom od 6° MCS, podsjetio je jučer, na tu ružnu obljetnicu Radio Dubrovnik.

D.G.