Foto: MPPI

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostujući u RTL-u Danas govorio je o novim mjerama koje priprema njegovo ministarstvo.

– Na razini države nije bilo razgovora o dolasku čeških turista u Hrvatsku. U ovom trenutku je rano o tome govoriti, takav scenarij, dolaska čeških ili bilo kojih drughi stranih državljana nije u ovom trenutku moguć. Potrebno je sagledavati epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i u toj drugoj zemlji. Ali, treba polako pripremati scenarij da će se ovo stanje normalizirati i da će krivulja oboljelih padati u svim državama i zato smo svi mi ministri od premijera dobili zadaću da pripremimo mjere za takav trenutak kad on dođe – rekao je Butković-

Njegov resor svoju je zadaću napravio, pripremili su čitav niz mjera za koje smatraju da bi o njima trebalo raspravljati. O svemu će završnu riječ dati epidemiolozi.

– Smatramo da bi u prometnom sektoru trebalo ublažiti neke mjere, javni prijevoz bi se, smatramo, trebao postupno uvoditi, primjerice po nedjeljnom voznom redu. Što se pomorskog prometa tiče, predlažemo da se uvedu neke katamaranske linije Zadar-Ancona za teretni promet. Aktualna je tema i formiranje konvoja tranzitnog prometa kroz Hrvatsku, u tom dijelu smatramo da bi trebalo razmotriti da se više on ne radi uz policijsku pratnju nego uz postojeće koridore, da se može stati samo na određenim mjestima – rekao je Butković i još jednom naglasio da će o svemu na kraju odlučiti epidemiolozi.

Jeftinije autoceste za hrvatske građane?

Jedna ideja mogla bi se posebno svidjeti hrvatskim građanima.

– Razmatramo mogućnost i za naše ljude, da u ljetnim mjesecima smanjimo cestarinu. Negdje za 10, 20 posto, ali to su sve stvari koje još razmatramo i o kojima će se raspravljati – kazao je.

Upravo Butkovićev resor je među najpogođenijima krizom, tvrtke poput Croatia Airlinesa i prije su bile u problemima, a sada je još gore.

– Vlada će učiniti sve da se te tvrtke spase. Ova kriza nije pogodila samo Hrvatsku, tražit ćemo zajedničko rješenje na razini Europske unije – rekao je Butković.

– Ništa od toga zapravo ne ovisi o nama, već o situaciji s koronavirusom i brojem oboljelih, no mi pripremamo sve da se što prije stvari u Hrvatskoj normaliziraju – zaključio je.

D.G.