ODLUKA EPIDEMIOLOGA Ukida se karantena za Murter i Betinu

Foto: Morski HR

ŠIBENIK/MURTER – Iz stožera Šibensko-kninske županije objavili su kako od jučer nema novih pozitivnih nalaza. Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su na snazi od 25. ožujka 2020. godine se danas ukidaju.

– Dana 15. i 16. travnja 2020. testiralo se još dvije skupine ljudi u Murteru, kako bi epidemiolozi provjerili ima li nekontroliranog širenja bolesti u općoj populaciji. Po pristiglim nalazima danas, 18. travnja 2020., a koji su svi negativni, epidemiolozi su zaključili da nema potrebe za produljenjem karantenskih mjera za mjesta Murter i Betina. Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su na snazi od 25. ožujka 2020. godine se ukidaju s današnjim danom – priopćili su iz Šibensko-kninskog stožera.

Prema mišljenju epidemiologa, trenutna situacija u Murteru ocjenjuje se kao dobra. Od početka epidemiološke obrade u Murteru je 28 oboljelih osoba, 162 osobe pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije u trajanju 14 dana, od kojih je trenutno 12 aktivnih. Od zadnje novooboljele osobe, koja nije bila poznati kontakt oboljele osobe, niti je bila pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom, prošlo je 9 dana. U međuvremenu se razbolio obiteljski kontakt navedene osobe, što nije neočekivano.

– Zdravstvene preporuke i dalje su na snazi. Potrebno je i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Zato ponovo apeliramo na sve građane, ostanite u svojim kućama, održavate higijenu i poštujte fizičku distancu – poručili su iz Stožera.

D.G.