Ponos francuske mornarice onesposobljen – Većina posade zaražena koronavirusom

Foto: Screenshot / Youtube

Više od tisuću mornara s jedinog francuskog nosača aviona Charlesa de Gaullea zaraženo je koronavirusom, objavila je francuska ministrica obrane Florence Party, a prenosi Jutarnji list

Ukupno je provedeno 2010 testova na članovima posade, a njih 1041 je bio pozitivan.

Zbog izbijanja epidemije, ponos francuske mornarice trenutačno je izvan uporabe te je usidren u luci u Toulonu gdje će biti dekontaminiran te se očekuje kako bi mogao biti spreman za isplovljavanje u lipnju.

Prvi sumnjivi slučaj među posadom uočen je 7. travnja kada je brod već bio pri kraju svog tromjesečnog patroliranja po Istočnom Mediteranu, Atlantskom oceanu te Sjevernom moru, a kao moguća luka u kojoj je virus stigao na brod navodi se Brest gdje je brod bio usidren od 13. do 16. ožujka te su mornarima bili dopušteni posjeti obitelji.

Podsjetimo, prošlog tjedna u središte svjetske javnosti došao je američki nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt nakon što je kapetan Brett Crozier 31. ožujka poslao pismo nadređenima tražeći pomoć zbog epidemije na brodu. Kada je pismo dospjelo u javnost, Crozier je smijenjen.

PROČITAJTE JOŠ: