RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet

Foto: Katja Puljizević

Dok se prije trideset, i više godina, hobotnica se uopće nije nudila u restoranima. Imali smo je priliku puno češće imati za obiteljske objede. Moj otac, koji je ribar cijeli život, kaže da je u Dubrovniku prvu hobotnicu (ali i škrpinu) počeo kupovati poznati restoran Orsan u Zatonu, u vlasništvu obitelji Gverović. Restoran postoji i danas i uživa svoj stečeni ugled.

Katija Puljizević

Danas se hobotnica priprema puno češće, a ni cijena joj nije zanemariva. Dok je uobičajena riceta hobotnice na salatu, ispod peke ili u špaheru s patatama, ja ovu ricetu stavljam ispred svijeh.

Hobotnica na brodet meni je zaista posebna, aroma joj se sačuva i lagana je za pripremiti.

 

 

 

Sastojci:

Hobotnica  1.5 kg

Maslinovo ulje 1 dcl
2 glavice luka
250.ml oljuštenih pomadora
1 ožica vinskog domaćeg osta
1 dcl crnog vina
List lovorike
4 pice česna, petrusin, sol, papar
Foto: Katja Puljizević

Priprema:

Hobotnicu očistite i skuhajte  u poklopljenoj teći na srednje jakoj vatri.
Ulijte samo 1 dcl vode da se ne zaljepi za dno, a kuhanjem će ona ionako pustiti svoje sokove. Kuhajte 20  minuta, ocijedite i ostavite na toplom. Na vrućem ulju dodajte  nasjeckani luk. Dinstajte, dodajte česan na fetice, pelatu i vino.
Nakon kraćeg vremena, tek što se učini šug od pomadora, a vino ishlapi, dodajte narezanu hobotnicu na srednje komade, lovoriku, ocat, sol i papar. Pustite kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.
Začinite freškim sjeckanim petrusinom. Poslužite uz kuhanu palentu.
U slast !
Katja Puljizević
Foto: Katja Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš)

Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu

Hobotnica iz škrovade

Vaš komentar