Foto: Screenshot

U Hrvatskoj je u posljednja 24 od koronavirusa oboljelo još 18 ljudi, što znači da imamo ukupno 1832 bolesnika. Preminule su tri osobe. Ženska osoba stara 96 godina s komorbiditetom, muška osoba 55 godina s komorbiditetom te u KB Dubrava ženska osoba stara 78 godina, također s komorbiditetom, rečeno je na konferenciji za novinare nacionalnog kriznog stožera. 

– Testirano je 21.647 osoba, a u zadnja 24 sata njih 694. Pozitivnih 8.53%. Na respiratoru je 27 bolesnika, hospitaliziranih imamo 361. Oporavljenih imamo ukupno 615 bolesnika, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Ovo je dobar rezultat, ali zbog kretanja virusa u Europi moramo biti pažljivi i mudri, ne smijemo dozvoiliti da nas ovaj trenutno dobar rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Da od početka nismo bili promišljeni i oprezni ne bi imali ovakav rezultat. Budimo i dalje takvi, dodaje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao se produžuju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti, trajat će do 4. svibnja.

Kazao je kako se produžuju mjere na granicama, no napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

– Dobit će obavijest gdje će se moći zaustavljati, te će moći prometovati samo autocestama. Uvodi se izvanredna teretna linija od 26. travnja Zadar-Ancona – poručio je ministar.

Unutar županije više nema e-propusnica

– U okviru jedne županije više se neće morati koristiti e-propusnice. Lokalni stožeri će procjenjivati epidemiološku situaciju, a mi ćemo zajedno s njima donijeti tu odluku. Ako se pojavi neko žarište, onda se može donijeti posebne epidemiološke mjere. Mjere stupaju na snagu u ponoć, a onda kreće realizacija – rekao je Božinović

– Zadnji put smo imali ovako pozitivne brojeve između 16. i 17.3. Prije 8 dana imali smo 88, prije pet dana 66. Povoljne brojke znače da se situacija poboljšava, ali isto tako imamo opterećenje od prije. Opasnost nije prošla, ali razmatramo da neke mjere ukinemo. Jedan od faktora širenja ove bolesti je mobilnost. Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju te možemo maknuti kretanje unutar županija. Vrlo pažljivo razmatramo mjere i postepeno ćemo micati zabrane i mjere, ističe Krunoslav Capak.

D.G.