Foto: Pixabay

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na konferenciji za novinare središnjeg Stožera Civilne zaštite rekao da su produžene još četiri odluke, među kojima na mjesec dana i ona o zabrani uplovljavanja brodovima u međunarodnoj plovidbi.

– Jučer smo govorili kada je dan bio sa samo 18 novooboljelih da to ne znači da neće biti dana s većim brojem oboljelih. U te mjere popuštanja idemo vrlo oprezno. Primjenjivat će se tako što neće ići sve odjednom. Činjenica je da  Hrvatska uspjeva držati ovu epidemiološku siku kontolabilnom. Od samog starta imamo dvoznamenkasti rast oboljelih. Održavamo linearan rast, što nam omogućava promišljanje o mjerama koje će potaknuti određene dijelove gospodarstva – kazao je Božinović dodajući da su produžili još četiri odluke – o načinu održavanja pogreba, o mjerama prilikom sklapanja braka i životnih partnerstva, mjera koja se tiču sportskih i dječjih igrališta te zabrane uplovljavanja brodovima u međunarodnoj plovidbi – kazao je Božinović.

Podsjetimo, u Odluci objavljenoj 19. ožujka, stoji da se brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene zabranjuje uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

Izuzeci od primjene ove Odluke odnose se na:

– Sve brodove hrvatske državne pripadnosti

– Sve brodove koji u RH uplovljavaju radi prijevoza roba

– Putničke brodove bez putnika koji u RH uplovljavaju radi raspreme (privremenog mirovanja) u hrvatskim lukama

– Sve brodove koji uplovljavaju u brodogradilišta radi remonta ili popravaka.

D.G.