Suradnjom MORH-a i NP Mljet značajno poboljšana protupožarna zaštita

Foto: NP Mljet

MLJET – Naš najšumovitiji otok uskoro dobiva novu protupožarnu osmatračnicu na jednom od najljepših vidikovaca na Jadranu, vrhu Montokuc koji se nalazi u Nacionalnom parku Mljet.

– Ovo značajno poboljšanje protupožarne zaštite Nacionalnog parka Mljet rezultat je dobre suradnje Parka, resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva obrane. Projekt je u završnoj fazi realizacije, a ključan korak napravljen je u subotu 18. travnja 2020., kada je transportni helikopter MORH-a u nekoliko naleta prevezao potreban materijal težak više tona na taj teško dostupan vrh – kazao je ravnatelj JUNP Mljet, Ivan Sršen.

Foto: NP Mljet

Osmatračnica u požarnoj sezoni ima 24-satno vatrogasno dežurstvo djelatnika NP, koji su u stalnom kontaktu s pripadnicima DVD-a Montokuc i JVP Mljet na terenu. Ona čini okosnicu zaštite od šumskih požara ovog dijela otoka. Osim promatranja i pravodobnog javljanja točne lokacije šumskog požara, vatrogasac-motritelj zbog svoje strateške pozicije može i koordinirati gašenjem.

– Zato je važno iskustvo koje imaju motritelji, koji taj odgovorni posao na ovoj istoj lokaciji rade zadnjih 40-ak godina, s više desetaka uspješno detektiranih i ugašenih šumskih požara. Nova osmatračnica dolazi na mjesto stare, koja je zbog dotrajalosti uklonjena, a imat će bolju preglednost i značajno bolje uvjete rada za motritelje.

Foto: NP Mljet

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” prepoznala je vatrogastvo i zaštitu od požara kao jedan od glavnih prioriteta u svom radu, još od svog osnutka prije 60 godina. Ta tradicija je jedan od ključnih razloga uspješne protupožarne zaštite, prvenstveno kroz provođenje brojnih preventivnih mjera, a onda posljedično i vrlo uspješne borbe sa šumskim požarima, koja je vidljiva po bujnoj vegetaciji na svakom koraku ovog zelenog otoka. 

Današnja dobra razina protupožarne zaštite u nacionalnom parku rezultat je višegodišnjeg truda i ulaganja javne ustanove koja upravlja nacionalnim parkom i Općine Mljet. Tako je na području nacionalnog parka reaktiviran DVD Montokuc, društvo s više desetaka godina tradicije, koji danas broj 41 operativnog vatrogasca, a zajedno s 23 operativna vatrogasca pripadnika JVP Mljet i 11 operativnih vatrogasaca DVD-a Mljet zajedno čine respektabilnu vatrogasnu snagu od 75 operativnih vatrogasaca – kazao je ravnatelj Sršen. 

Uz ovakve vatrogasne snage i povjerenje u njih, te tradiciju koju njegujemo, vjerujemo i nadamo se da će Mljet biti najzeleniji otok i za mnoge naredne generacije.  

D.G.