IDE NA BOLJE: 10 novozaraženih, 771 oboljelih se oporavilo

Foto: Pixabay

U proteklih 24 sata u republici Hrvatskoj deset je dijagnosticiranih novih bolesnika od Covida 19, što daje ukupan broj bolesnika od 1881. Oporavljenih je u ovom trenutku 771, što znači da je trenutno oboljelih 1110. Izvijestio je to na redovnoj konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Testiranih je ukupno 25.610 od čega u proteklih 24 sata 1424. Preminulih u posljednja 24 sata nema.

– 15 županija tražilo i dobilo suglasnost da ukinu propusnice za putovanja unutar županija. Zagrebačka i Grad Zagreb za njih je ukinuta propusnica između 2 županije. Što se tiče ostalih, Primorsko-goranska županija je zatražila i dobila suglasnost da se podijeli u tri područja – Gorski kotar, otoci i Primorje, a i Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propsunice. Ličko-senjska je također zadržala propusnice za Udbinu i Novalju – poručio je ministar unutarnjuh poslova Davor Božinović

– Što se tiče epidemiološke situacije, stvari se mogu vratiti za neke točke i na staro, ako se pogorša nešto. Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo vleiku ulogu u sprečavanju širenja. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građana da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje ostani doma – rekao je Božinović.

– Ocijenjeno je da te naše mjere zabrane ili otežavanja kretanja unutar županije ljudima kompliciraju život i usporavaju gospodarstvo pa poljoprivrednicima koji, ako sada ne naprave što trebaju, to neće moći cijelu godinu napraviti, smatra Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Razgovara se i o rekreativnoom bavljenju sportom. Kod individualnog sporta to i nije problem. Ali kolektivno je problem. Sve je to na stolu, intenzivno o tome razgovaramo i kad dođe vrijeme dopustiti ćemo sve ono što ne predstavlja veliki rizik – rekao je Capak.

D.G.