Ministarstvo mora na video konferenciji s brodarima o nizu mjera pomoći sektoru

Foto: Pixabay

Na inicijativu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jučer je održana video konferencija s predstavnicima obalnih linijskih brodara te brodarskih društava uz prisustvo predstavnika Agencije za obalni linijski pomorski promet, Hrvatskog registra brodova te Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum.

Na sastanku kojeg je predvodio državni tajnik Josip Bilaver, tridesetak okupljenih predstavnika iz pomorskog sektora diskutiralo je o trenutnoj situaciji nastaloj uslijed pandemije koronavirusa. Tom prilikom izraženo je veliko zadovoljstvo zbog organizacije video konferencije te su pohvaljeni napori Ministarstva u kontekstu donesenih mjera pomoći ovom iznimno važnom vidu prometa kao i svim našim pomorcima u domaćoj i inozemnoj plovidbi.

Bilaver je istaknuo je da resorno Ministarstvo kontinuirano traži načine kako pomoći našim pomorcima te brodarskim društvima, a kako bi što sigurnije i bezbolnije prebrodili nastale probleme, uzrokovane pandemijom koronavirusa. U tom je smislu do sada donesen niz mjera pomoći, u sklopu prvog paketa pomoći gospodarstvu od strane Vlade Republike Hrvatske, poput:

Odgode primjene novog Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama u pogledu zahtjeva za opremanjem – sukladno namjeri da se odgodi primjena odredbi Pravilnika koji se odnose na obveznu opremu i datume primjene odredbi o obaveznoj opremi kako bi se nautički sektor gospodarstva rasteretio dodatnih ulaganja u ovoj sezoni;

Privremenog produljenja valjanosti svjedodžbi i drugih isprava u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi – Odluka na snazi je već od 18.03.2020. godine;

Preporuke lučkim upravama za odgodu plaćanja stalnog dijela koncesijskih naknada i pristojbi za korištenje operativne obale u lukama otvorenim za javni promet.

Predstavnici obalnih linijskih brodara istaknuli su da se već sada osjeća pad prihoda, no isto tako su istaknuli kako su “očuvali sva radna mjesta te će se, zajedno s resornim Ministarstvom, truditi da tako ostane i do kraja ove pandemije.“.

Osim toga, Bilaver je istaknuo kako će resorno Ministarstvo uskoro predložiti i novi set mjera, a sve kako bi pomogli brodarskim društvima i našim pomorcima u trenutnim uvjetima.

D.G.