Zašto će mjesta poput Bala u Istri, biti prva u koja ćete moći bezbrižno otputovati na odmor?

Foto: Bale-Valle.com

Bale su i prijašnjih godina ostale skrivena tajna Istre i Hrvatske. Više je razloga zašto će baš mjesta poput Bala biti mjesta u koja ćete za samo par sati moći otputovati i provesti siguran i intiman odmor u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ova godina će biti i prilika da istražimo mjesta koja smo godinama ignorirali jer su nam jednostavno bila „preblizu“

Važnost izbjegavanja bliskog kontakta i održavanje razumne udaljenosti ove godine će biti od presudnog značaja u svakodnevnom životu, pa tako i na putovanju. Putovanja na bliže destinacije, dostupne osobnim automobilima, će biti najčešći način putovanja.   

Smještaj u samostalnim objektima koji nemaju zajedničke prostore s drugim posjetiteljima je razumno rješenje

Kuće za odmor apartmani s vlastitim ulazom, dvorištem, terasom ili bazenom već su uobičajeni izbor za mnoge koji posjete Bale. Nema razloga da i ove godine ne bude tako.  

Mobilne kućice u kampu su odličan izbor za one koji vole boraviti u prirodi i u blizini mora. Opremljene su vlastitim sanitarijama, kuhinjom i terasom čime se izbjegava odlazak u zajedničke prostore i blizak kontakt sa ostalim posjetiteljima. 

I neki hoteli, kao Hotel La grisa u Balama,  mogu omogućiti gostima održavanje razumne udaljenosti i ulaz u sobe bez prolaska kroz zajedničke prostore. Sobe u ovom malom hotelu su smještene u nekoliko odvojenih kuća i pristup je moguć direktno sa trga ili ulice.

Neki smještajni objekti poput Apartmana Kamene priče ili Ville Lav mogu svojim gostima ponuditi služenje hrane na terasi apartmana ili sobe.

Foto: Bale-Valle.com

Ipak, osim jednostavnog putovanja i izoliranog smještaja trebamo nešto više…

“Manje je više” vrijedi upravo za Bale. Bogata povijest ovog malog mjesta isprepletena sa svakodnevnim životom razbuktava maštu dok prolazite kamenim ulicama ovog malog gradića smještenog na brdu Mon Perin. U Balama nikad nema gužve, a uličice i trgovi su uredni i čisti. Svaki žitelj ili prolaznik će vas nenametljivo pozdraviti i dati vam savjet ako ga zatražite. Ovdje mještani žive u starom gradu i svojim svakodnevnim životom oživljavaju  prekrasnu kulisu ovog srednjovjekovnog gradića. 

Zvuk jazza iz konobe Kamene priče inspirirat će vas da sjednete i prepustite se kulinarskim užicima i popijete čašu istarskog vina u jedinstvenom ambijentu. 

Sve konobe i restorani u Balama, osim dobre hrane, istarskih vina i maslinovih ulja, te namirnica iz vlastitog uzgoja, imaju i terase i zavučena dvorišta gdje je moguće ugodno i neometano blagovati u miru. Čim prilike dopuste, bez većih problema će moći organizirati posluživanje hrane u skladu s preporukama o sprječavanju širenja virusa.

Foto: Bale-Valle.com

Lokalni proizvođači u Balama proizvode vrhunsko domaće maslinovo ulje, povrće i voće

Bale i okolica su najpoznatiji po proizvodnji vrhunskih maslniovh ulja koja možete nabaviti i degustirati u uljarama GrubićBembo Meneghetti. Većina proizvođača dostavlja povrće i voće, a neki poput obiteljskog gospodarstva Božić su još i prijašnjih godina organizirali prodaju hrane samoposluživanjem na njihovom imanju. 

Foto: Bale-Valle.com

Odlazak u neku od vinarija u blizini Bala nije samo odlazak po vino nego i prilika da napravite izlet i uživate u prekrasnim imanjima u istarskom krajoliku

Istra je poznata hrvatska vinska regija s mnoštvom kvalitetnih vinarija koje proizvode vrhunska vina poput Istarske Malvazije i Terana.  U većini vinarija poput vinarija MatoševićSan Tommaso i Kozlović, osim u podrumu, u vinima možete uživati i na terasi ili u vinogradu ispred vinarije.

Restorane i vinarije svakako kontaktirajte unaprijed i dogovorite termin dolaska kako bi vaš posjet  bio pripremljen u skladu sa svim uputama o prevenciji širenja virusa

Na 9 kilometara mediteranske obale i netaknute prirode u Balama možete pronaći svoje mjesto pored mora

Nekoliko minuta vožnje automobilom ili biciklom od starog grada potrebno je da dođete do nekoliko šljunčanih baljanskih plaža ili osamljenih pozicija na stjenovitim kamenim pločama. Slobodan pristup plažama je organiziran u skladu s uputama o zaštiti od koronavirusa pa ćete sigurno pronaći osamljeno mjesto na suncu ili u hladovini mediteranskog raslinja.

Foto: Bale-Valle.com

Aktivni odmor u Istri iskoristite za istraživanje prošlosti i promišljanje budućnosti

Istarski krajolici i očuvana priroda će vas ostaviti bez daha bilo da vozite bicikl, pješačite, jašete na konju ili zaronite u morsko plavetnilo. Osamljene ceste i puteljci između maslinika i vinograda, svaki put iznova pružaju nezaboravan osjećaj otkrivanja načina života ovdašnjih stanovnika u prošlosti i danas

Zalutate li u maleno mjesto Beram, nedaleko od Bala, obavezno posjetite crkvu Marije na Škriljinah u kojoj se nalazi znakovita Kasnogotička freska „Ples mrtvaca“ majstora Vincenta iz Kastva koja prikazuje prolaznost života i jednakost svih pred smrću za vrijeme Crne smrti (Kuge), ali isto tako svjedoči i pobjedi života.

Osvrnite se oko sebe. Sigurno postoji neko mjesto poput Bala u vašoj blizini.

Sponzorirani sadržaj - www.bale-vale