Foto: Youtube / Screenshot

Danas je 57 dan je od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata evidentirano 27 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 1908 oboljele osobe. Učinjeno 26.274. testiranja, od čega jučer 664, što daje postotak od 7,26% pozitivnih među onima koji su testirani. Prosječna dob je 50,68 godina, a imamo 52,8% ženskih osoba i 47,2% muških , objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Novopreminula je jedna bolesnica u KB Dubrava, 1932. godište, ukupno ih je 48. Na respiratoru je 18 osoba. U ovom trenutku u bolnicama su na liječenju 317 bolesnika, sedam manje nego jučer, a kod kuće je na liječenju 742. Otpuštenih iz zdravstvenih ustanova imamo 424, dva više nego jučer i kod kuće oporavljenih odnosno izliječenih 377, što je 29 više nego jučer. To znači da imamo 801 oporavljenu osobu u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upitan je razmišlja li se o popuštanju mjera.

– Kao što znate, mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaženja granice, kao i sve zemlje članice Europske unije. Hrvatska će pratiti ono što se zaključi na razini Europe. Što se tiče spajanja obitelji, to je jedan od izuzetaka po kojem se granice mogu prijeći – rekao je Božinović.

Neki biskupi su tražili ukidanje zabrane vjerskih ukidanja.

– Vlada i svi resorni ministri rade na tome da se napravi fazna izlazna strategija. Kad taj posao bude dovršen, onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Više-manja svaka djelatnost uključuje situaciju koja se u ovim uvjetima mora tretirati po epidemiološkim mjerama – rekao je Božinović.

– Vlada je ta koja rukovodi procesom i donosi odluke od prvog dana – poručuje ministar unutarnjih poslova.

Stožer je govorio da bismo trebali imati pet do sedam dana pada broja zaraženih prije popuštanja mjera.

– Mi smo to rekli načelno. Zapravo je bitan trend. A mi imamo neko vrijeme silazni trend. više puta smo govorili o tome da je moguće popustiti u nekim mjerama. Sve daljnje odluke koje će donositi i vlada ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu  rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će vlada donijeti odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako -rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

d.g.