U luke stigli i posljednji kruzeri na svijetu

Foto: Wikimedia

Tri posljednja kruzera koja su plovila s putnicima napokon su pristali u luke, a jedan je imao i odiseju, javlja BBC.

MSC Magnifica napustio je Europu u siječnju, a zatvaranje luka ga je zateklo na drugom kraju svijeta. Kako nigdje nije smio pristati, brod u vlasništvu švicarske kompanije krenuo je na dug put kući. Njegovi putnici, naviknuti pristajati u novu luku svakih nekoliko dana, posljednji su put bili na kopnu prije šest tjedana. Putnici napokon kreću u Marseille, nakon što su se posljednji put iskrcali u Wellingtonu.

Njihovo putovanje sadržavalo je političke oluje, predsjedničke molbe, jednu smrt i – uprkos svemu, obilje zabave.

Svijet prije korone

Kada je Magnifica 5. siječnja napustio talijansku Genovu, svijet je izgledao drukčije.

“Nepoznata upala pluća”, kako su je zvali, nije imala naziv. Niko nije umro, a samo je 59 ljudi zaraženo i to svi u Wuhanu, bile su tadašnje su informacije Svjetske zdravstvene organizacije.

Većina od 1.760 uglavnom talijanskih, francuskih i njemačkih putnika – nije čula za virus i raspoloženje im je bilo na visokom nivou.

Kapetan kruzera je Roberto Leotta, iz malog grada Riposto na Siciliji. I sam iz pomorske obitelji, na krstarenjima radi 32 godine, nakon tri godine na tankerima i jednoj godini u talijanskoj mornarici.

Zatvorene luke

Od pojave virusa, kruzer je krstario cijelim svijetom, od Cape Verdea u Africi, preko Brazila u kojeg su stigli 19. siječnja, kada je virus već napustio Kinu. Prošli su Čile, Otočja Tihog oceana, Australiju, Novi Zeland…

I dok su se luke jedna za drugom zatvarale, kruzer je i dalje plovio.

Magnifica je jedan od samo tri kruzera koji su do jučer još plovili s putnicima, navodi Međunarodno udruženje kruzera.

I preostala dva kruzera također su pristali u luke: Pacific Princess u Los Angeles i Costa Deliziosa u Barcelonu.

Ali što je s kruzer industrijom? Može li se oporaviti od lošeg tiska, otkazanih rezervacija i svih ostalih problema koje je Covid-19 donio?

– Vratit ćemo se na krstarenje i vratit ćemo se bolje pripremljeni nego prije s više iskustva. Mnogo učimo, bit ćemo tamo jači nego ikad prije – poručuje optimistični kapetan.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Četiri kruzera su u karanteni, evo što znamo o njima i širenju koronavirusa na brodovima