Foto: HZJZ

Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1950 osoba, što je 42 više novozaraženih od jučer. Ozdravilo je 869 osoba. Četrdeset i osam osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 27.614 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.670 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji je poručio kako Vlada radina cjelovitoj izlaznoj strategiji relaksacije mjera. Ona bi trebala biti dovršena ovaj tjedan,. Sve će, dodao je biti dogovoreno sa strukom i potrebama različitih dionika društva.

– Prema istraživanjima, u Hrvatskoj 1 oboljeli zarazi jednog u svojoj okolini – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji Središnjeg stožera u 14 sati.

Rezultati istraživanja koje je spomenuo ministar Beroš, stižu iz prestižne Škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u Londonu pod vodstvom dr. Sebastiana Funka, pri čemu posebnu zaslugu ima postdoktorand dr. Sam Abbott. Prema njima, reprodukcijski broj (R) u Hrvatskoj, jedan od najvažnijih parametara kojim se prati širenje epidemije Covida-19, pao je na 0,8.

Osnovni reprodukcijski broj (R0) označava prosječni broj zdravih ljudi koje će inficirati bolesnik tijekom svoje bolesti u potpuno epidemiološki nekontroliranim uvjetima, a to znači u prirodi bez zdravstvenih intervencija, prenosi Jutarnji list.

Prema Svjetskoj zdravstvenog organizaciji (WHO), R0 kod Covida-19 iznosi između 2 i 2,5, ali su neka novija istraživanja pokazala kako bi kod Covida-19 R0 mogao biti između 3,8 i 8,9. Za usporedbu, osnovni reprodukcijski broj u epidemiji ospica je oko 15, HIV/AIDS-a oko 3, gripe u pandemiji oko 2,5 te ebole oko 2. Kod SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) taj broj je oko 3, a kod MERS-a (bliskoistočni respiratorni sindrom) oko 0,5.