Vela Luka obilježava 75. obljetnicu oslobođenja od nacističkog terora

Foto: Iz knjige "Povjerenje ili zaborav" Franka Miroševića Dubaja

VELA LUKA – Točno prije 75 godina jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršile su desant na zapadni dio otoka Korčule i okončale njemačku okupaciju Vele Luke.

Pripadnici Prve, Jedanaeste i Dvanaeste dalmatinske brigade u sastavu 26. divizije Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) izvršili su 21. travnja 1944. godine tijekom noći pomorski desant s Visa na zapadni dio otoka Korčule. Neprijatelj je istovremeno napadnut iz dva pravca, u smjeru Vela Luke i Blata, koje je branilo 1.600 dobro naoružanih njemačkih vojnika.

U noći uoči 22. travnja prvi bataljon 12. dalmatinske brigade se iskrcao u uvali Spiliška i uz pomoć partizana i aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta iz Vele Luke rano ujutro u 6.45 sati započeo napad na mjesto. Nakon što su bili odbačeni s položaja oko Vele Luke, Nijemci su u samom mjestu nastavili pružati otpor. Do noći je on bio potpuno skršen, a istog dana je zauzeta i tvrđava na Humu.

Slijedile su borbe za Blato, odlučujući napad jedinica NOV i POJ počeo je 23. travnja u 11 sati i već oko 16 sati Blato je oslobođeno.

U borbama je poginulo 436 njemačkih i 48 vojnika NOVJ, od čega je troje Velolučana – Kuzma Žuvela Vilić, Nikola Dragojević Papalin i Vitomir Markov, palo oslobađajući Velu Luku, a Ivan Tabain Ivanov oslobađajući Blato. Nakon oslobođenja Blata, vojska se s oko 1500 Velolučana povukla na Vis. Bio je to drugi veliki val zbjega za Egipat.

Uz povremene upade njemačkih snaga u Velu Luku, mjesni Narodnooslobodilački odbor je organizirao život za preostalih 1500 mještana do konačnog oslobođenja otoka u rujnu 1944. Narodni odbor Općine Vela Luka proglasio je ovaj dan narodnim praznikom za područje Općine 08.06.1952. i kao Dan Vele Luke se slavio do početka devedesetih.

Velolučani svake godine na ovaj dan donose cvijeće i odaju počast kod spomen obilježja palim borcima i sumještanima.

Svih poginulih boraca tog dana, ali i drugih palih boraca i stradalih žrtava čitavog II. svjetskog rata, prisjetimo se s pijetetom i poštovanjem, kojeg oni zbilja zaslužuju. Njihova žrtva je temelj današnje Vele Luke i Hrvatske, a vjerujem da mora biti i temelj slobodnijeg društva i vrijednosti ljudskog života koje su iznad ideoloških podjela i prijepora – napomenula je načelnica Vele Luke, Katarina Gugić.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2703498209759866&set=gm.1398820960305746&type=3&theater&ifg=1

D.G.