Vela Luka obilježava 75. obljetnicu oslobođenja od nacističkog terora

Foto: Iz knjige "Povjerenje ili zaborav" Franka Miroševića Dubaja

VELA LUKA – Točno prije 75 godina jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršile su desant na zapadni dio otoka Korčule i okončale njemačku okupaciju Vele Luke.

Pripadnici Prve, Jedanaeste i Dvanaeste dalmatinske brigade u sastavu 26. divizije Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) izvršili su 21. travnja 1944. godine tijekom noći pomorski desant s Visa na zapadni dio otoka Korčule. Neprijatelj je istovremeno napadnut iz dva pravca, u smjeru Vela Luke i Blata, koje je branilo 1.600 dobro naoružanih njemačkih vojnika.

U noći uoči 22. travnja prvi bataljon 12. dalmatinske brigade se iskrcao u uvali Spiliška i uz pomoć partizana i aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta iz Vele Luke rano ujutro u 6.45 sati započeo napad na mjesto. Nakon što su bili odbačeni s položaja oko Vele Luke, Nijemci su u samom mjestu nastavili pružati otpor. Do noći je on bio potpuno skršen, a istog dana je zauzeta i tvrđava na Humu.

Slijedile su borbe za Blato, odlučujući napad jedinica NOV i POJ počeo je 23. travnja u 11 sati i već oko 16 sati Blato je oslobođeno.

U borbama je poginulo 436 njemačkih i 48 vojnika NOVJ, od čega je troje Velolučana – Kuzma Žuvela Vilić, Nikola Dragojević Papalin i Vitomir Markov, palo oslobađajući Velu Luku, a Ivan Tabain Ivanov oslobađajući Blato. Nakon oslobođenja Blata, vojska se s oko 1500 Velolučana povukla na Vis. Bio je to drugi veliki val zbjega za Egipat.

Uz povremene upade njemačkih snaga u Velu Luku, mjesni Narodnooslobodilački odbor je organizirao život za preostalih 1500 mještana do konačnog oslobođenja otoka u rujnu 1944. Narodni odbor Općine Vela Luka proglasio je ovaj dan narodnim praznikom za područje Općine 08.06.1952. i kao Dan Vele Luke se slavio do početka devedesetih.

Danas obilježavamo Spomendan oslobođenja Vele Luke, prisjećajući se događaja iz II. svjetskog rata koji je donio…

Gepostet von Katarina Gugić – Načelnica Općine Vela Luka am Mittwoch, 22. April 2020

Velolučani svake godine na ovaj dan donose cvijeće i odaju počast kod spomen obilježja palim borcima i sumještanima.

Svih poginulih boraca tog dana, ali i drugih palih boraca i stradalih žrtava čitavog II. svjetskog rata, prisjetimo se s pijetetom i poštovanjem, kojeg oni zbilja zaslužuju. Njihova žrtva je temelj današnje Vele Luke i Hrvatske, a vjerujem da mora biti i temelj slobodnijeg društva i vrijednosti ljudskog života koje su iznad ideoloških podjela i prijepora – napomenula je načelnica Vele Luke, Katarina Gugić.

Danas obilježavamo Dan oslobođenja Vele Luke22. travnja 1944., jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije…

Gepostet von Željana Petrić am Mittwoch, 22. April 2020

D.G.

Vaš komentar