DUBROVNIK Zaustavljen projekt buduće peškarije: “Ovo je svinjarija! Tko je to dopustio?”

Foto: Marin Krstulović / Facebook

DUBROVNIK – U Dubrovniku ni korona ne odgađa probleme s gradnjom i zaštitom baštine. Građane je šokirao predviđeni izgled montažnog objekta unutar zidina, koji su još krajem 2019. odobrili konzervatori i Ministarstvo kulture. Međutim, u srijedu je Ministarstvo projekt zaustavilo, investitor i projektant su zatečeni, a građani se pitaju tko i kako donosi odluke.

Na Peskariji u staroj gradskoj luci koncesionar gradi montažni objekt čiji je 3D prikaz malo koga ostavio ravnodušnim.

– Grad treba sačuvati. Radimo plan upravljanja, a u isto vrijeme jednim potezom pera znamo ga pretvoriti u, kako bi susjedi rekli, vašar – rekao je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

Lora iz Dubrovnika smatra da je projekt uklopljen u našu arhitekturu, a Jakov Kakarigi je rekao da se radi o svinjariji te upitao: “Tko je to dopustio?”.

Dopustili su konzervatori i Ministarstvo kulture još 23. prosinca 2019. godine. Dio montažnog objekta trebale bi koristiti granična policija i carina. Županijska lučka uprava naručila je projekt i platila ga 60 tisuća kuna, iako je investitor privatnik i koristit će većinu objekta.

Foto: Marin Krstulović / Facebook

– On je prezentiran Ministarstvu kulture, pomoćniku ministrice, a prezentirala ga je projektantica i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku. On je tada, sukladno njihovim smjernicama, krenuo u realizaciju – rekao je za Dnevnik Nove TV Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Zaustavljanje projekta zatražili su Grad i Županija, tvrdeći da javnost mora biti suglasna. Nakon toga uključilo se i Ministarstvo. Iz njega, kao ni iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, nadležne nam osobe u srijedu nisu htjele dati izjave o projektu.

Ipak, poslali su priopćenje u kojem stoji da je naknadnom revizijom utvrđeno da projektno rješenje odstupa od sustava mjera zaštite za kulturno-povijesnu urbanističku cjelinu grada Dubrovnika. Također, napisali su da je u suradnji s Gradom i Županijom Ministarstvo odlučilo do daljnjega stopirati realizaciju ovog projekta.

Privatni investitor, koji je koncesionar površine i koristi je kao terasu ugostiteljskog objekta, kaže da je u projekt je već uložio više od milijun kuna i da zbog svega sprema tužbu.

– Imamo informacije da je netko stopirao projekt, ali mi kao investitor još ništa nismo dobili. Legalist sam, ako sam radio i počeo investiciju na legalnim dokumentima, sad čekam legalni dokument koji navodno sve to poništava – rekao je Maro Hajdarhodžić.

Projektantica iz arhitektonskog ureda poručuje da ju je odluka Ministarstva zaprepastila jer je državna služba u godinu i dva mjeseca imala dovoljno vremena da provede revizije koje navodi u svojoj odluci.

– Moje je zaprepaštenje tim više što se kao razlog navodi odstupanje od mjera zaštite, a u ovom projektu je riječ o četiri reverzibilna volumena od čeličnih cijevi omotanih u tekstil koji je istovjetan zaštiti od sunca i jasno vidljiv na detalju 3D prikaza – rekla je Jelica Peković.

Zašto je Ministarstvo nešto odobrilo, a onda revizijom ukinulo? Je li nečija odluka onda bila pogrešna i ako jest, na koji će način ta osoba odgovarati? Na ta pitanja netko će morati odgovoriti jer riječ je o kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobuna Dubrovčana zbog izgleda buduće peškarije: “Grad, a ne šator!”

I.B.