Foto: RTL / Screenshot

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata evidentirano 31 novozaražena osoba koronavirusom, što je ukupno 1981 oboljela osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati, koju prenosi HRT

Preminule su dvije starije osobe, obje u KBC Split, ukupno dosad 50. Ukupan broj testiranih osoba je 28.853, u protekla 24 sata 1231 osoba. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina. Oporavljenih ima 883. U ovom trenutku u bolnicama su na liječenju 321 bolesnik, kod kuće je na liječenju 727. Na respiratoru je 19 osoba.

U samoizolaciji je 13.390 osoba, što je manje za 280 u odnosu na jučer.

Od 31 novooboljelih je u Splltsko-dalamtinskoj županiji 25 osoba, u Varaždinskoj županiji tri, u Osječko-baranjskoj 1 i u Krapinskoj-zagorskoj 1 osoba.

Epidemiološka slika Hrvatske dobra

– Epidemiološka situacija je u Hrvatskoj dobra. Mnogi našu situaciju u okolini i u Europi ocjenjuju visokom ocjenom. To nije razlog za slavlje. Svi ističu, koji su svjesni situacije, Njemačka na prvom mjestu, kako je situacija s pandemijom još na vrhuncu i da se ne može računati da se riješi situacija. Dobra situacija je omogućila da se počne razmišljati i ostvarivati u popuštanju mjera što je važno za normalizaciju života i gospodarstva. Ne treba se opustiti, situacija nije dobra jer je netko samo osmislio mjere nego je dobra jer smo svi zajedno, pa i građani, shvatili ozbiljnost i pridržavali se toga. I dalje moramo tako, sve mjere koje olakšavaju život nisu otvorene da se pokvari situacija, da se vratimo na početak ili još goru situaciju. Treba se i dalje čuvati i dalje vrijedi ostani doma. I dalje možemo biti među najboljima. Ne može se sakriti ako se ne bude držalo mjera. Za sedam do deset dana to će se vidjeti nakon otpuštanja mjera. Nadam se da će se Hrvatska nastaviti ponašati ovako kako se ponašala protekla dva mjeseca. Nadam se da ćemo pokazati svijetu da kako smo polako uvodili mjere, držali ih se da sada možemo pametno popuštati, držati se i dalje i riješiti ovu epidemiju – rekla je Alemka Markotić.

D.G.