Foto: Boris Kačan

Ostaje nejasno jesu li su otoci i dalje izuzeti od relaksacija Vladinih mjera, odnosno kakva je odluka o propuštanju onih koji nemaju prebivalište na otoku – istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj komentirajući mjere Vlade za pokretanje gospodarskih aktivnosti

– Pozdravljamo mjere, jer će sigurno doprinijeti povećanju djelatnosti u sektoru graditeljstva koji je otežano radio te u segmentu usluga prijevoza robe i putnika. Bitan dio popuštanja mjera je rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, tako i svih prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal što će olakšati i poslovanje građevinskom sektoru – istaknula je Mirjana Čagalj.

– Ali postavlja se pitanje kako će radnici koji rade u dućanima građevinskim materijalom, a ne žive na otoku, dolaziti na posao te kako će radnici koji rade na gradilištima koja su i dalje otvorena na otocima obavljati svoj posao – kazala je Čagalj.

Iznimno važna mjera je što se nakon više od mjesec dana obustave već u prvoj fazi uvode javne gradskih i prigradske prijevozne linija kao i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom, a to će pokrenuti i autobusne prijevoznike.

Nakon 11. svibnja planira se ponovno uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza što je iznimno važno za kretanje stanovništva i normalno funkcioniranje gospodarstva.

– Svakako bi trebalo omogućiti otvaranje što više graničnih prijelaza sa susjednim zemljama jer će to smanjiti gužve i vremena čekanja, te smanjiti prelazak nepotrebnih kilometara i troškove prijevoznika. Također treba razmotriti i postupnu uspostavu međunarodnog zračnog prometa u strogo kontroliranim uvjetima, kao i pokretanja rada autoškola – zaključuje Čagalj.