Normalizira se život u Murteru – Mnogi se okreću poljoprivredi

Foto: Morski HR

MURTER/BETINA – Postupno se normalizira život u Murteru i Betini. Nakon ukidanja karantene otvorena su gradilišta, a lokalne tvrtke ponovno rade. Strahujući da će ostati bez prihoda od turizma – mnogi se okreću poljoprivredi. Kao dodatni poticaj – općinske su vlasti mještanima podijelile 4 tisuće sadnica.

Zeleno blago za murterske vrtove i polja, razdijeljeno je u trenutku. Svakom jednak broj sadnica – uz mjere opreza. Anonimni je donator dostavio općini 20 tisuća kuna – većina novca preusmjerena je najpotrebitijima, javlja HRT.

A općinski načelnik Toni Turčinov, inače po struci agronom, dosjetio se kako najbolje potrošiti ostatak. Podijeliti građanima. Uz malo vode i vrijedne ruke bit će plodova cijelo ljeto. A zasadilo se mnogo toga.

A više od 100 radnika i još dvostruko toliko kooperanata živi od prihoda betinskoga brodogradilišta. Nakon karantene suočili su se s golemim gubicima. Dobra je stvar, kaže član Uprave Petar Jakovčev što su im stari klijenti zahvaljujući dugogodišnjoj sudradnji ostali vjerni. Nadaju se kako će dio troškova uspjeti nadoknaditi.

Istom se nadaju i u graditeljstvu. Ali smatraju da su mjere bile dobra stvar. Ne sumnjaju u to ni oni koji žive od turizma. U kampu na jednoj od naljepših murterskih plaža s oprezom i nadom čekaju nove odluke o popuštanju zaštitnih mjera. A bit će, sasvim je sigurno i ljeto i sezona – potpuno drukčiji od onih na kakve su na Murteru naviknuli.

D.G.