ODGOVOR MINISTARSTVA “Ponašanje sa snimke je neprihvatljivo, kazne su do 200 tisuća kuna!”

Foto: Screenshot / Morski HR

Nakon što smo objavili video o neodgovornim osobama koji su u akvatoriju pokraj Jesenica u općini Dugi Rat gumenjakom naganjali skupinu dupina, stigao je i odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Brojni mediji prenijeli su glisiranje nepoznatih osoba u gumenjaku i namjerno skretanje prema skupini zaštićenih sisavaca, a Slobodna Dalmacija donosi odgovor resornog ministarstva Napisali su kako su već zaprimili prijavu te su je proslijedili na postupanje nadležnom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

– Ponašanje koje je vidljivo na snimci je neprihvatljivo te je riječ o kršenju Zakona o zaštiti prirode. Zakonom o zaštiti prirode za prekršaje ovakve vrste propisana je novčana kazna u rasponu od 10 do 40 tisuća kuna za fizičke osobe te od 25 do 200 tisuća kuna za pravne osobe – odgovorili su iz Ministarstva.

U komentarima na društvenim mrežama našao se i dio onih koji ne razumiju ovakvo neodgovorno ponašanje, pa ga čak i pravdaju, no namjerno uznemiravanje zakonom zaštićenih životinja je kažnjivo!

Podsjetimo još jednom, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu na svojim stranicama detaljno navodi što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima koje u najvećoj mjeri ugrožava čovjek svojim utjecajem na morski ekosustav.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

– Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
– Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
– Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.
– Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
– Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
– Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
– Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
– Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.
– Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UZNEMIRUJUĆ VIDEO Ekipa s gumenjakom ganjala jato zaštićenih sisavaca: “Hvatamo dupiineee!”