2 min. čitanja

ODGOVOR MINISTARSTVA “Ponašanje sa snimke je neprihvatljivo, kazne su do 200 tisuća kuna!”

ODGOVOR MINISTARSTVA “Ponašanje sa snimke je neprihvatljivo, kazne su do 200 tisuća kuna!”
Foto: Screenshot / Morski HR

Nakon što smo objavili video o neodgovornim osobama koji su u akvatoriju pokraj Jesenica u općini Dugi Rat gumenjakom naganjali skupinu dupina, stigao je i odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Brojni mediji prenijeli su glisiranje nepoznatih osoba u gumenjaku i namjerno skretanje prema skupini zaštićenih sisavaca, a Slobodna Dalmacija donosi odgovor resornog ministarstva Napisali su kako su već zaprimili prijavu te su je proslijedili na postupanje nadležnom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

– Ponašanje koje je vidljivo na snimci je neprihvatljivo te je riječ o kršenju Zakona o zaštiti prirode. Zakonom o zaštiti prirode za prekršaje ovakve vrste propisana je novčana kazna u rasponu od 10 do 40 tisuća kuna za fizičke osobe te od 25 do 200 tisuća kuna za pravne osobe – odgovorili su iz Ministarstva.

U komentarima na društvenim mrežama našao se i dio onih koji ne razumiju ovakvo neodgovorno ponašanje, pa ga čak i pravdaju, no namjerno uznemiravanje zakonom zaštićenih životinja je kažnjivo!

Podsjetimo još jednom, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu na svojim stranicama detaljno navodi što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima koje u najvećoj mjeri ugrožava čovjek svojim utjecajem na morski ekosustav.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

– Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
– Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
– Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.
– Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
– Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
– Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
– Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
– Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.
– Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UZNEMIRUJUĆ VIDEO Ekipa s gumenjakom ganjala jato zaštićenih sisavaca: “Hvatamo dupiineee!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.