OPTIMIZAM U NAUTIČKOM SEKTORU “Odmor na brodu i izolacijski uvjeti u Hrvatskoj su idealni!”

Foto: Boris Kačan

Unatoč oprezu i pesimističnim brojkama u iščekivanju turističke sezone, najveće nade se ulažu u drugi dio ljetnih mjeseci, a to je vrijeme kada dolaze i oni turisti s najvećom platežnom moći. Ukoliko epidemiološka situacija bude dobra, mogli bi očekivati i više iz nautičkog sektora, jer je najbolja izolacija na brodu, a najbolje uvjete s tisuće skrivenih uvala i luka, nudi upravo Hrvatska.

Predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti Vicko Ozretić za Morski HR kaže da su optimistična očekivanja za ovaj sektor opravdana, pa pojašnjava i zašto.

– Najvažnije pitanje za nas  je bilo hoće li ili neće biti sezone 2020. Ekipa većinom vjeruje da će se stvari pokrenuti, vlada pozitivna vibra oko toga pitanja, doduše u izmjenjenim okolnostima. Smatraju da će brod biti poželjno mjesto za odmor i izolaciju onih koji će to sebi moći financijski priuštiti. Dezinfekcija i zdravstvena sigurnost bit će na prvom mjestu – kaže Ozretić.

Idealan odmor na brodu u sigurnoj Hrvatskoj

– Upravo sam sudjelovao na webinaru MMk-bookinga, gdje je bilo oko 200 sudionika – agenti, charter firme – i gdje se pričalo u bližoj budućnosti.

Da se zaključiti da će brod biti vrlo poželjan vid odmora u izolaciji. Skiperi će sa svojim znanjem skrivenih uvala i svih onih “naših” mjesta biti traženi i dobro popunjeni. Ukoliko se dodatno prilagode i pripreme brod s hranom i pićem, imat će dodatni plus. Čini se da će se puno više vremena boraviti na sidrima ili bovama koje će se trebati malo prorijediti (jedna pozitivna stvar) – pojašnjava Ozretić i dodaje da će stroge mjere koje provodi Hrvatska, za gosta, kada jednom odluči doći, biti plus, jer je bitna ta percepcija zdravstveno sigurne zemlje.

Foto: Boris Kačan

Dezinfekcija brodova, zdravstveni statusi i izolacijski uvjeti

– Najveće pitanje i promjena je dezinfekcija brodova te zdravstveni statusi. Ono što sam uspio iščitati, da ćemo uz brevete trebati imati i zdravstvene potvrde. Nitko to službeno ne sugerira, ali bit će to veliki plus. Na tržištu postoje takvi uređaji (kažu da jedan košta 1400 eura), ali nije još jasno hoće li trebati službena osoba za to ili ćemo moći sami.

Dolazit će neki novi klijenti, koji u normalnim uvjetima možda nikad ne bi bili na brodu, tako da stručnjaci smatraju kako će biti dovoljne potražnje. Idealno mjesto za ukrcaj je van velikih ukrcajnih marina. Po meni, bit će plus ukrcati goste gumenjakom na brod koji ih čeka spreman – smatra Ozretić.

Photo: Boris Kačan

Što se ove godine mijenja u nautičkom sektoru?

Zbog svega prethodno navedenog stručnjaci smatraju da će potpuno neovisne jahte s posadom biti tražene, navodi Ozretić konkretne promjene koje ove godine očekuje u nautičkom sektoru:

– Sigurno je da će dolaziti vlasnici takvih jahti i provoditi više vremena na brodu kao nekom utočištu.

– Nažalost ove godine se ne očekuje dolazak gostiju iz dalekih avio destinacija (Amerika,Australija,Rusija).

– Prevladavat će gosti auto-destinacije, te naravno oni koji dolaze privatnim zrakoplovima.

– Gostima koji će doći, cijena nije prioritetni faktor. Na prvom mjestu je sigurnost i naravno distanciranost .

– Smatraju da ne treba ići sa velikim sniženjem cijena, jer će se teško vratiti na staro. Ove zaštitne zdravstvene mjere donijet će poprilično velike dodatne troškove. Ukoliko ćemo sami moći dezinficirati brodove bit će lakše, ali ako sve bude trebalo ići službeno, neće biti zanemarivo.

– Ekipa smatra da ćemo se u turističkoj djelatnosti među prvima oporaviti, te da imamo što ponuditi u budućnosti.

Jurica Gašpar